Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στον δεύτερο όροφο του Δημαρχείου έγινε σήμερα Τρίτη 26 Αυγούστου,η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Μανόλη Καλλέργη που θα έχει τις τύχες του τόπου στα χέρια της για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου και επισήμων βρέθηκαν εκεί για να εκφράσουν την στήριξη τους στο νέο Δήμαρχο και το νέο Δημοτικό συμβούλιο με βασικό γνώμονα και στόχο το καλό και την πρόοδο των Ανωγείων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ανωγειανών.
Μεταξύ άλλων βρέθηκαν σήμερα στην τελετή ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός,ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ.Γιώργος Μαρινάκης,ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ.Δημήτρης Κόκκινος,ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης,ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ.Γιάννης Ταταράκης,ο κ.Παντελής Μουρτζανός που εκλέχθηκε Δήμαρχος Αμαρίου αλλά έχασε την Δημαρχία λόγω ένστασης,η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ.Μαρία Λιονή, η Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ.Θεανώ Βρέντζου ,ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων κ.Νίκος Βρέντζος,ο πρόεδρος του Αετού Ανωγείων κ.Μιλτιάδης Πλουσής,ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Σισάρχων κ.Λευτέρης Χαρωνίτης, καθώς και εκπρόσωποι της αστυνομικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου.
Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος ο οποίος μετά το πέρας της τελετής δώρισε στον νέο Δήμαρχο 

Η Ομιλία του Μανόλη Καλλέργη

Στην ομιλία του προς τους παρευρισκόμενους ο κ.Καλλέργης τοποθέτησε τους βασικούς άξονες που θα κινηθεί για την επόμενη πενταετία για το καλό του τόπου ζητώντας ομόνοια και σύμπνοια όλων των δυνάμεων του χωριού. Είπε χαρακτηριστικά:
”Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη τελετή ορκωμοσίας της νέας μας δημοτικής αρχής. Η παρουσία σας εδώ σήμερα μας δίνει δύναμη και μας εμψυχώνει για να αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και της βαρύτητας του έργου που έχουμε να επιτελέσουμε. Μιας δημοτικής αρχής που από την αρχή δηλώνουμε ότι θα έχει ως βασικούς άξονες λειτουργίας την ενότητα όλου του χωριού, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς, την ισονομία και τη δημοκρατία, την εργατικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων, που φιλοδοξεί να κάνει όλους τους Ανωγειανούς και τις Ανωγειανές συμμέτοχους και συνδημιουργούς πολιτικής για το μέλλον αυτού του τόπου.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον προκάτοχο μου Δήμαρχο κύριο Σωκράτη Κεφαλογιάννη και το προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο για το έργο που επιτέλεσαν τα προηγούμενα χρόνια. Έργο που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δήμος μας να βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο και από άποψη οικονομικών υποχρεώσεων αλλά και από την άποψη δημοσίων έργων που εκτελούνται ή που έχουν προγραμματιστεί. Ιδιαίτερα όμως τον ευχαριστώ και για τη στάση που τήρησε όλο αυτό το διάστημα μετά τις εκλογές, παρά το οριακό αποτέλεσμα ,στάση η οποία μας δείχνει το δρόμο της ενότητας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων πέρα από τις διαφορετικές πολιτικές μας αφετηρίες και τη διαφορετική οπτική των απόψεων μας.
πλέον μετά την εφαρμογή των μνημονίων, όπως όλοι ομολογούν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρίση που επικρατεί στο χώρο της ζωής μας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την μεταπολίτευση από κάθε άποψη:και οικονομική με τη μείωση των πόρων πάνω από 60% και διοικητική με τη μείωση του προσωπικού και λόγω κινητικότητας και απαγόρευσης προσλήψεων και δημοκρατίας με το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας, το δημαρχοκεντρικό σύστημα και το σύστημα των τριών πέμπτων για τους συμβούλους της πλειοψηφίας που εφαρμόζεται με τον Καλλικράτη.
Με ισοσκελισμένους προύπολογισμούς και τον έλεγχο του Επιτρόπου που μετατρέπει τους Δήμους σε υπαλλήλους του Κράτους και επιτηρητές της Κυβερνητικής πολιτικής και μόνο.
Αυτές τις πολιτικές πρέπει να τις αντιπαλέψουμε και θα το κάνουμε μαζί με όλους εσάς.
Όπως είχαμε αναφέρει και στο πρόγραμμα μας η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι και θα παλέψουμε για να είναι πάνω από όλα ένας συμμετοχικός θεσμός, ένας από τα κάτω τρόπος αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης κάθε τοπικής κοινωνίας. Ένα ζωντανό κύτταρο διεκδίκησης, δημιουργίας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.Ένας θεσμός που θα υπερασπίσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της, θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της, θα ενθαρρύνει,θα διευρύνει και θα ενισχύει όλες τις συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες των μελών της.
-Για την οικοδόμηση ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.
-Για να αλλάξουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας, για να πάει ο τόπος μας μπροστά.
Αγαπητοί φίλοι να είστε βέβαιοι όλοι σας ότι οι δεσμεύσεις μας και το πρόγραμμα μας θα είναι ο οδηγός μας στη νέα πενταετία. Οι έννοιες και οι αρχές της δικαιοσύνης ,της ισονομίας, της αλληλεγγύης και προπάντων της συμμετοχής θα καθορίζουν την περαιτέρω πορεία μας ώστε μαζί με σας συμμέτοχους και συνδημιουργούς να δώσουμε ότι καλύτερο διαθέτουμε για τον τόπο μας, τα Ανώγεια.
Προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα της θα είναι:
1. Η παρουσία της στο αμέσως επόμενο διάστημα σε όλες τις πλατείες, τις γειτονιές και τα σοκάκια του χωριού για να καταγράψουμε τη φωνή και τα προβλήματα του κάθε Ανωγειανού και Ανωγειανής με σκοπό την αποτελεσματικότερη Διοικητική εξυπηρέτηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών μας.
2. Ο συντονισμός και η παρακολούθηση των έργων που εκτελούνται ή που πρόκειται να εκτελεστούν στην κατεύθυνση λειτουργικής ένταξης τους στη ζωή των ανθρώπων αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική των Ανωγείων.
3.Να σκύψουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να στηρίξουμε και να διευρύνουμε το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών.
Αγαπητοί συγχωριανοί και συγχωριανές
Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε με τη βοήθεια όλων σας, των θεσμικών αρχών, της πολιτείας και όλων των συγχωριανών, με δεδομένο το πάθος μας και τη θέληση για δουλειά, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί από την 1η του Σεπτέμβρη σε μια κοινή πορεία συνεργασίας και δημιουργικής σύνθεσης για να πετύχουμε το καλύτερο για το μέλλον του τόπου μας..” κατέληξε εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων ο νέος Δήμαρχος Ανωγείων.

Η Ομιλία του Σωκράτη Κεφαλογιάννη

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης μίλησε συγκινημένος για το έργο που έγινε την τελευταία επταετία, δήλωσε παρών στην νέα προσπάθεια και ευχήθηκε να αγαπηθεί ο νέος Δήμαρχος ακόμα περισσότερο από ότι αυτός. Δήλωσε αναλυτικά:
” Για οκτώ χρόνια όλοι είχαμε ως κύριο στόχο την ανάπτυξη των Ανωγείων και όλων των Ανωγειανών. Σήμερα καλωσορίζω τον νέο Δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη ,να του ευχηθώ όλα τα καλά.Θεωρώ ότι η ιδέα που λέγεται Ανώγεια υπηρετείτε από όποιο πόστο κι αν βρίσκεται ο καθένας από εμάς, άρα λοιπόν θεωρώ αυτονόητη την βοήθεια όχι μόνο των 17 δημοτικών συμβούλων αλλά και όλου του χωριού.
Να αναφέρω μερικά ορόσημα της οκταετίας που πέρασε και που ο απολογισμός θα έρθει σύντομα στα χέρια σας.
Είναι η κρίση που βίωσε η περιοχή το 2007 που αναλάβαμε την Δημαρχία.Είναι η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.Είναι το πολύ σπουδαίο έργο του δρόμου Ηρακλείου Ανώγεια που το έζησα από την αρχή και ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλλαν..Είναι τιμή που ήμουν Δήμαρχος την περίοδο που γινόταν αυτό το έργο που μπορεί να αλλάξει την τύχη και την μοίρα αυτού του τόπου.Πιο σημαντικό από όλα πάντως αυτά τα πέντε χρόνια βαθιάς κρίσης που βρισκόταν όλη η Ελλάδα.
Πέντε δύσκολα χρόνια που θελήσαμε να κρατήσουμε τον Δήμο όρθιο και σαν υπόσταση Αυτοδιοίκησης αλλά πολύ περισσότερο σαν ανθρώπους.Για αυτό όχι μόνο διατηρήσαμε τις δομές τις οποίες είχαμε,υγείας και πρόνοιαςκαι παιδείας αλλά τις αυξήσαμε.
Σημασία δεν έχουν σήμερα όλα αυτά, όση σημασία έχει να ευχαριστήσω τον σεβασμιότατο, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων και αρχών για όσα μας πρόσφεραν αυτά τα οκτώ χρόνια .
Να τους ζητήσω να το προσφέρουν με μεγαλύτερο πάθος τα επόμενα χρόνια .Να ευχαριστήσω και δεν ξέρω με ποιον τρόπο να το κάνω αυτό για να δείξω το μέγεθος της ευχαριστίας μου , το προσωπικό του Δήμου και το μόνιμο και αυτό που κατά διαστήματα είχε τις διάφορες σχέσεις εργασίας .Ιδίως τα χρόνια της κρίσης με τις φοβερές μειώσεις μισθών και την πίεση που υπήρχε από την γραφειοκρατία ανταποκρίθηκαν και φάνηκαν αντάξιοι να υπηρετούν τον Δήμο Ανωγείων. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.
Πιο πολύ θέλω να ευχαριστήσω τους χωριανούς μου οι οποίοι με αγάπησαν με στήριξαν και με βοήθησαν να υλοποιήσουμε αυτό το πολύ μεγάλο έργο.
Μανόλη κάνω ευχή να σε στηρίξουν και να σε αγαπήσουν ακόμα περισσότερο.
Σας ευχαριστώ όλους..”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook