Υπέρ -φιλικών- συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ώστε τα νέα σχήματα να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την -επιτακτικά αναγκαία- ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τάσσονται οι Financial Times.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη απόπειρα συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, τονίζει πως η ανάγκη για συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ: Τα σημάδια βελτίωσης που προκύπτουν από την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και η μείωση του εργατικού κόστους δημιουργούν προϋποθέσεις ανάκαμψης για τις ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμούν οι FT.

Χρηματοδότηση

Όμως, για να δοθεί πραγματική ώθηση πρέπει οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, κάτι που θα μπορέσει να επιτευχθεί ευκολότερα από μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα. Με αφορμή μάλιστα τα τριμηνιαία αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες και με παραδείγματα την Εθνική, που όπως αναφέρει εξακολουθεί να αυξάνει τις χορηγήσεις και την Alpha Bank να τις περιορίζει. «Αυτή είναι ακριβώς η απόκλιση που ήθελαν να αποφύγουν οι αρχιτέκτονες της αποτυχημένης προσπάθειας συγχώνευσης Εθνικής και Alpha» υποστηρίζει ο κ. Betts.

Όπως υποστηρίζει, το σχήμα που θα προέκυπτε από μία τέτοια κίνηση θα έδινε στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομική σκηνή αυτό που επιθυμούν, καθώς θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη του διεθνούς συστήματος ενώ θα ήταν καλύτερα εξοπλισμένο να οδηγήσει τον εύθραυστο ελληνικό ιδιωτικό τομέα στο δρόμο της ανάκαμψης. Εκτιμά δε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι και θα παραμείνουν η μοναδική αξιόπιστη πλατφόρμα σε ένα κατά τα λοιπά προβληματικό θεσμικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό οι FT ασκούν σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την οποία καλούν να συνεχίζει να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τις ελληνικές τράπεζες. «Υποθέτοντας πως η αυτοσυντήρηση παραμένει για τη Φραγκφούρτη ένας ισχυρός κινητήριος παράγοντας, η λογική -αν και πολιτικά επώδυνη- απόφαση είναι να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες ενόσω αυτές βγάζουν την οικονομία από την ύφεση» αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου.

Εκτιμά δε πως σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να υπάρξει μια δίκαιη ανταλλαγή: Η ΕΚΤ να απαιτήσει φιλικού τύπου συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών που θα δημιουργήσουν ισχυρότερες επιχειρήσεις οι οποίες θα κέρδιζαν ευκολότερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Συνέπειες

Προειδοποιεί μάλιστα πως ένα «κούρεμα» haircut των ελληνικών ομολόγων, στις αρνητικές συνέπειες του οποίου πατούν τα γεράκια της ΕΚΤ για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της παύσης στήριξης των ελληνικών τραπεζών οι FT αντιτείνουν: Μία ελληνική χρεοκοπία θα πλήξει και την ΕΚΤ. «Η άβολη αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χωρίς ο κουρέας να χάσει το κεφάλι του» υποστηρίζουν.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook