Tο φερόμενο προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών, εισηγήθηκε στην Β΄ θερινή ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Δαμαβολίτης.

Ο βουλευτής στην αρχή της εισήγησής του χαρακτήρισε κομβικής σημασίας, για την ορθή ανάπτυξη του κλάδου, την χάραξη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και αφού τόνισε ότι οι υδατοκαλλιέργειες οφείλουν να απομακρυνθούν από τις ακτές, προκειμένου να μην παρεμποδίζουν αισθητικά και πρακτικά τις κυρίαρχες χρήσεις γης του παράκτιου χώρου, έφυγε από την πεπατημένη της στείρας αντιπολίτευσης και προέβη σε συγκεκριμένες προτάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, τις οποίες και κατέθεσε.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της ομιλίας του , οι αναφορές σε αξιόλογα αφιερώματα ερευνητών του National Geographic (Eric Sala) για το πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την υποβρύχια Ελλάδα για να βγούμε από την κρίση, καθώς και παραδείγματα από άλλες χώρες όπως τα Η.Α.Ε και η Ιρλανδία όπου η ανάπτυξη του τομέα των υδατοκαλλιεργειών είχε άμεσο θετικό οικονομικό αντίκτυπο στα Α.Ε.Π των προαναφερθέντων χωρών.

Επιπρόσθετη αναφορά έγινε στο ορυκτό ‘ζεόλιθος’ , ενός ορυκτού που η μοριακή του πυκνότητα του επιτρέπει να λειτουργεί ως βιολογικό φίλτρο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ιχθυοκαλλιέργειες κατόπιν εντολής της Ε.Ε. Το ορυκτό αυτό, γνωστό στο εξωτερικό για 30 χρόνια μπορεί να προσδώσει πλεονέκτημα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας , μιας και τα κοιτάσματα στην Θράκη κατέχουν την καλύτερη ποιότητα παγκοσμίως και η εκμετάλλευσή τους κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Τέλος, ο βουλευτής αφού υπερψήφισε το νομοσχέδιο κρίνοντας θετικά τη θέσπιση, για πρώτη φορά, ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου του Υδατοκαλλιεργειών που θα ενισχύσει την απασχόληση, αναφέρθηκε εκτενώς στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως είναι \”το φρικτό αποτέλεσμα μνημονιακής φορολογικής πολιτικής της συμπολίτευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που ήρθε να αναστατώσει τις ζωές εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Μόνη λύση η πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το εθνικό ταμείο των οφειλετών του Δημοσίου.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook