Οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν περισσότερα από 9 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο, καθώς θα κάνουν χρήση του 95% των 9,8 δισ. ευρώ που δικαιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Morgan Stanley σε τελευταία έκθεσή της.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τονίζει, έπειτα από επαφές που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ότι ο κλάδος σκοπεύει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, παρά τις έως τώρα ανησυχίες ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει, λόγω της έλλειψης κατάλληλων collaterals.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες δικαιούνται φθηνά δάνεια έως 9,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του TLTRO, με την Τράπεζα Πειραιώς να δικαιούται 3,5 δισ. ευρώ, την Alpha Bank 2,4 δισ. ευρώ και τις Εθνική και Eurobank από 1,9 δισ. ευρώ έκαστη.
Έπειτα από τις επαφές της με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Morgan Stanley καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα TLTRO, που δίνει φθηνά 4ετή δάνεια με στόχο την ενίσχυση των χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είναι αξιοπρεπής.

Συγκεκριμένα, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα κάνουν χρήση των 2/3 από τα συνολικά 400 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο, δηλαδή θα δανειστούν 250 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σημειώνει ότι οι τράπεζες του Νότου είναι εκείνες που θα εκμεταλλευτούν περισσότερο το πρόγραμμα, με τις τράπεζες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να κάνουν χρήση του 95% των διαθέσιμων κεφαλαίων.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook