Ως τον “άγνωστο Χ” για την πορεία των εσόδων στο σύνολο του έτους χαρακτηρίζουν αρμόδια στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το τρίτο τρίμηνο, εκφράζοντας την ανησυχία τους εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ.

Η ανησυχία που εκφράζουν στελέχη του οικονομικό επιτελείου έγκειται στο γεγονός ότι ο προγραμματισμός πήγε πίσω κατά δύο μήνες καθώς η αρχική πρόβλεψη ήταν η πρώτη δόση να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, το χάος που προκλήθηκε με τις καθυστερήσεις αρχικά στην εκκαθάριση του φόρου και στη συνέχεια εξαιτίας των τεράστιων λαθών και αδικιών που αποκαλύφθηκαν στο νόμο, ακύρωσαν και την δεύτερη ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Αύγουστο.

Πλέον η πρώτη δόση θα πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αν και ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου, ενώ δεν έχει καταλήξει και υπόθεση με τις αλλαγές και διορθώσεις που θα υπάρξουν στον υπολογισμό του φόρου.

Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η καθυστέρηση στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον η πρώτη δόση συμπίπτει με την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, προκαλεί πονοκέφαλο στο Οικονομικό επιτελείο.

Μάλιστα, ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος μαζί, μέσα στο Σεπτέμβριο ένα μήνα που παραδοσιακά τα έξοδα των νοικοκυριών είναι πολύ αυξημένα.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αν και η εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι και το επτάμηνο έδειξε ότι ανακόπηκε η αρνητική πορεία των εσόδων, επιστρέφοντας μάλιστα σε επίπεδα πάνω από τους στόχους, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού έφτασαν τα 29,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν στα 28,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και κατά 720 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ στο σύνολο του επταμήνου τα φορολογικά έσοδα διαμορφωθούν 562 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, πλέον είναι άγνωστο τι θα γίνει με την πορεία των εσόδων, καθώς στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των φόρων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την επίτευξη των στόχων, αλλά κυρίως αναφορικά με μια νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ανησυχία για την πορεία των εσόδων έχουν εκφράσει ήδη και οι ελεγκτές της τρόικας, με αφορμή το χάος που προκλήθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και τις επιπτώσεις που θα έχει στην πληρωμή και των υπόλοιπων φόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση, παρουσίασε χθες στο Παρίσι, αναλυτικά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους δανειστές, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου βρίσκονται πάνω από τους στόχους, παρέχοντας έτσι “μαξιλαράκι” ασφαλείας για τις όποιες καθυστερήσεις προκληθούν στις πληρωμές.

capital.gr/ Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook