Λίγες μόλις ημέρες πριν ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ έχει ξεκινήσει τις συναντήσεις με τους υποψηφίους Επιτρόπους ώστε να βρει τη λύση «στον ευρωπαϊκό κύβο του Ρούμπικ» μέχρι τις αρχές της επόμενης εβοδμάδας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο κ. Γιουνκέρ θα επιλέξει πρώτα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έπειτα θα ανακοινώσει τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Γιουνκέρ είναι αυτό της ελλιπούς εκπροσώπησης γυναικών, καθώς αν τα κράτη –μέλη δεν προτείνουν περισσότερες γυναίκες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενδέχεται να υπάρξει ρήξη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει το Κολέγιο των Επιτρόπων στα τέλη Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το παζλ της νέας Επιτροπής του Ζαν – Κλιοντ Γιουνκέρ συμπληρώνεται ως εξής, με αρκετούς ακόμα υποψηφίους να προσπαθούν να λάβουν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Πρόεδρος: Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ (Λουλεμβούργο)

Αντιπρόεδρος Προϋπολογισμού και Οικονομικού συντονισμού: Γίρκι Κατάινεν (Φινλανδία)

Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και Κοινωνικού Διαλόγου: Άντρους Άνσιπ (Εσθονία)

Αντιπρόεδρος Ενεργειακής Ένωσης: Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία)

Αντιπρόεδρος και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας : Φεντερίκα Μογκερίνι (Ιταλία)

ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ

Οικονομικών, Νομισματικών Υποθέσεων και Ευρώ: Πιερ Μοσκοβισί (Γαλλία)

Δικαιοσύνης και Αντιμετώπισης Διαφθοράς: Σεσίλια Μάλμστρομ (Σουηδία)

Περιφερειακής Πολιτικής: Νέβεν Μίμιτσα (Κροατία)

Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων: Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ελλάδα)

Εμπορίου: Τιμπόρ Νάβρασιτς (Ουγγαρία)

Ανταγωνισμού: Γκιντερ Ετινγκερ (Γερμανία)

Διαδικτύου και Πολιτισμού: Χρήστος Στυλιανίδης (Κύπρος)

Αλιείας: Καρμένου Βέλλα (Μάλτα)

Γεωργία: Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία)

Ανάπτυξης: Μάρος Σέφκοβιτ (Σλοβακία)

Τα υπόλοιπα ονόματα που θα στελεχώσουν την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ημέρες χωρίς προς το παρόν να αποκλείονται και οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.