Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο δίνει η χθεσινή μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 0,15% στο 0,05%. Ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια του δανείου η μείωση στα επιτόκια της ΕΚΤ μεταφράζεται σε μείωση δόσης από 5 έως 15 ευρώ τον μήνα.
Για παράδειγμα, σε ένα μέσο δάνειο ύψους 150.000 ευρώ και διάρκειας 25 ετών, η μείωση μεταφράζεται σε ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης κατά περίπου 8 με 10 ευρώ. Το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής, φτάνοντας για παράδειγμα τα 15 ευρώ ανά μήνα για ένα δάνειο 300.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 30 χρόνια.
Επιπλέον, πέρα από τα δάνεια που εξαρτώνται άμεσα από την ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και για τα υπόλοιπα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ηδη αυτή τη στιγμή το Euribor τριμήνου, με βάση το οποίο υπολογίζονται τα περισσότερα κυμαινόμενα επιτόκια, διαμορφώνεται στο 0,15% και δεν αποκλείεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Ως προς τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτιμάται ότι οι τράπεζες όχι μόνο θα μεταφέρουν στο Βασικό Επιτόκιο Αναφοράς τους τη μείωση του 0,10% αλλά ενδεχομένως να ψαλιδίσουν ακόμη περισσότερο το κόστος του χρήματος, γεγονός που μεταφράζεται σε ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Αντιθέτως τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις αναμένεται άμεσα να πέσουν χαμηλότερα από τα ήδη μειωμένα σημερινά επίπεδα. Πλέον σε μεγάλες τράπεζες πολύ δύσκολα θα βρει κανείς μεικτό επιτόκιο κοντά ή πάνω από το 2%, ενώ μετά τη μείωση υπάρχει η εκτίμηση ότι οι καταθέσεις θα έχουν «άτυπο πλαφόν» στα επίπεδα του 1,5% με 1,75%. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου έχουν καθηλωθεί σε συμβολικά επίπεδα, ανάμεσα στο 0,10% και στο 0,25%, για τη συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών.
Τέλος, κερδισμένες από τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 0,15% στο 0,05% βγαίνουν οι τράπεζες, καθώς πληρώνουν ακόμη φθηνότερα τη ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ, καθώς επιβαρύνονται με τόκους με βάση το βασικό επιτόκιο του ευρώ.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook