Τελευταία ενημέρωση 15:00 μ.μ

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων των Χανίων. Μετά από μαραθώνια σύσκεψη στο δημαρχείο Χανίων επετεύχθη η ρύθμιση των οφειλών της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) προς την εφορία, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους δήμους για άμεση εξόφληση των οφειλών τους προς την ΔΕΔΙΣΑ και οι εργαζόμενοι – σε ένδειξη καλής θέλησης – αποφάσισαν να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας η οποία όμως θα συνεχιστεί απο το πρωί της Τετάρτης (1/6) εαν αύριο το μεσημέρι δεν πληρωθούν τμήμα των μισθών που τους οφείλει η ΔΕΔΙΣΑ.

Νωρίς το πρωί και μετά από την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων της ΔΕΔΙΣΑ από την προηγούμενη Παρασκευή,λόγω επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση,  συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Χανίων με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη κ.Απ.Βουλγαράκη, των δημαρχών Χανίων Μ.Σκουλάκη, Κισάμου Γ.Μυλωνάκη, Αποκορώνου Γρ.Μαρκάκη και Πλατανιά Γ.Μαλανδράκη, της προέδρου της ΔΕΔΙΣΑ Χ.Μυλωνάκη , του δ/ντα συμβούλου της ΔΕΔΙΣΑ Λ.Κοπάση, αντιδημάρχων και εκπροσώπων των εργαζομένων.

Όπως επισημάνθηκε η ΔΕΔΙΣΑ εκτός των οφειλών που έχει προς εργαζόμενους και προμηθευτές λόγω της καθυστερημένης πληρωμής της από τους δήμους, αντιμετωπίζει και το άμεσο πρόβλημα οφειλής 400.000 ευρώ προς την Εφορία καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως δεν είχε καταβληθεί Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών για τα έξοδα κίνησης που καταβάλοντο στους εργαζομένους στην περίοδο 2000-2005.
Εξαιτίας αυτής της οφειλής, πέραν των οικονομικών και ποινικών επιπτώσεων προς την διοίκηση της επιχείρησης , από την Α’ Δ.Ο.Υ. δεν δίδεται βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας και επομένως η ΔΕΔΙΣΑ αδυνατεί να εισπράξει χρήματα για να πληρώσει τις άλλες οφειλές της.
Τελικά, μετά από μαραθώνιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις απευθείας με στελέχη του υπ.Οικονομικών, όπου ήδη υπήρχε συνάντηση του βουλευτή Χανίων κ.Ευτ.Δαμιανάκη και της προισταμένης της Α’Δ.Ο.Υ. Χανίων με τον υφυπ.Οικονομίας κ.Κουσελά, οι δήμοι που παρευρίσκοντο στην σύσκεψη δεσμεύτηκαν να αρχίσουν άμεσα τις πληρωμές προς την ΔΕΔΙΣΑ και παράλληλα, το υπ.Οικονομικών αποδέχθηκε την πρότασή τους ώστε η οφειλή των 400.000 ευρώ προς την εφορία να εξοφληθεί ως εξής :
Άμεσα να δοθεί προκαταβολή του 20% και το υπόλοιπο σε πέντε δόσεις. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται νωρίς το πρωί της Τρίτης (31/5), η προισταμένη της Α Δ.Ο.Υ. να κάνει την σχετική ρύθμιση, να παρακρατηθούν από τους δήμους τα 80.000 ευρώ και να δοθεί φορολογική ενημερότητα στην ΔΕΔΙΣΑ, η οποία θα εισπράξει άμεσα τα υπόλοιπα χρήματα για να ξεκινήσει την σταδιακή εξόφληση των οφειλών της προς τους εργαζόμενους.
Βέβαια, όπως τονίστηκε, με τον τρόπο αυτό δεν λύνεται το πρόβλημα, καθώς εκκρεμούν οφειλές και σε προμηθευτές (καύσιμα κλπ) αλλά και σε εργολάβους και ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά η επιχείριση διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι να υπάρξει ομαλή μηνιαία πληρωμή της από τους δήμους.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι σωροί των σκουπιδιών συνεχώς μεγαλώνουν, ο δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης, αλλά και οι άλλοι δήμαρχοι απήυθυναν δραματική έκκληση προς τους εργαζόμενους της ΔΕΔΙΣΑ να επανέλθουν άμεσα στην εργασία τους.

Ο κ.Σκουλάκης ανακοίνωσε το «πάγωμα» των διαδικασιών για κήρυξη των Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ «απαντώντας» και στο – δικαιολογημένο – επιχείρημα των εργαζομένων της ΔΕΔΙΣΑ πως μέχρι να πληρωθούν δεν έχουν χρήματα να μεταβούν στις εγκαταστάσεις διαχείρισης, τους γνωστοποίησε πως ο δήμος μπορεί να διαθέσει λεωφορεία για την μεταφορά τους. 

Αργά το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΔΙΣΑ πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση και αποφάσισαν, σε ένδειξη καλής θέλησης και ανταποκρινόμενοι στις εναγώνιες προσπάθειες των δημάρχων και ειδικά του κ.Σκουλάκη, να ξεκινήσουν άμεσα την περισυλλογή απορριμμάτων και να θέσουν σε μερική επαναλειτουργία το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει συνολικά λόγω έλλειψης καυσίμων, αφού υπάρχουν και εκεί οφειλές.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο και το πρωί της Τρίτης, αλλά όπως αποφάσισαν, εαν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης δεν έχουν πληρωθεί τμήμα των οφειλόμενων μισθών τους, τότε την Τετάρτη και πάλι θα διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Να σημειωθεί πως ήδη η Δ/νση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει ετοιμάσει τα σχετικά έγγραφα για τους κινδύνους που υπάρχουν για την δημόσια υγεία από τα συσσωρευμένα σκουπίδια σε ολόκληρο σχεδόν το νομό Χανίων.
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook