Η Ουκρανία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές υπέγραψαν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, που ξεκινά στις 18:00.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, οι αυτονομιστές και ο ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με πηγή που ήταν κοντά στις συνομιλίες στο Μινσκ, η συμφωνία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο πλευρών θα παραμείνουν σε θέσεις-κλειδιά. Επίσης, ο ΟΑΣΕ θα παρακαλουθεί την τήρηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Ο ουκρανός πρόεδρος που έδωσε εντολή στον ουκρανικό στρατό για κατάπαυση του πυρός στις 18:00, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει «αποτελεσματικός διεθνής έλεγχος» της τήρησης της συμφωνίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία: κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των «ρωσικών δυνάμεων και των ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός υπεγράφη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήσαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΑΣΕ.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες. Η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα μπορεί να αναπτύσσεται εντός λίγων ημερών και στοχεύει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας μέσω της ενίσχυσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

ΝΑΤΟ: Σύσταση δύναμη ταχείας αντίδρασης και ένταξη της Γεωργίας στην Συμμαχία

To ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, τονίζει ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ηγέτης των αυτονομιστών είπε ότι η εκεχειρία που υπεγράφη δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθ\’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής στα ανατολικά. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη, το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική, πληροφορία την οποία διαψεύδει το Κίεβο. Συγκρούσεις και στο Ντονέτσκ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook