Όσοι έχουν ταξιδέψει μέχρι την γειτονική χώρα σίγουρα έχουν προμηθευτεί τουλάχιστον κάποιο… \”μη αυθεντικό\” προϊόν!!! Τα παζάρια της Πόλης είναι πολύβουα και θα συναντήσεις κάθε λογής καλούδια και μυρωδιές.

1. Grand Bazaar ή αλλιώς Κapali Karsi

Στο στεγασμένο λαβύρινθο αυτής της χαοτικής αγοράς με τα 75 δρομάκια και τα πάνω από 4.000 μαγαζιά πωλούνται αντίκες, χαλιά, δερμάτινα, κοσμήματα, υφάσματα, είδη σπιτιού και κάθε λογής μικροαντικείμενα – ό,τι πρέπει για αναμνηστικά και δώρα. Συμβουλή: χρειάζεστε τουλάχιστον μία μέρα για να πείτε ότι έχετε γυρίσει έστω και το μισό παζάρι. Ένα ακόμη βασικό του Kapali Karsi (ίσως το σημαντικότερο) είναι ότι ανάμεσα στα δεκάδες μαγαζιά που πουλάνε απομιμήσεις Gucci, Prada, Lοuis Vuitton, Bottega Veneta και Balenciaga υπάρχουν και κάποια που ξεχωρίζουν για τις «authentic μαϊμού», όπως θα ακούσετε να τις λένε. Φτιαγμένες από πολύ καλής ποιότητας δέρματα, ξεγελάνε και το πιο έμπειρο μάτι.

2. Αιγυπτιακή αγορά ή Αγορά Μπαχαρικών (Misir Carsisi)

H φημισμένη αγορά των Μπαχαρικών, στο λιμάνι του Eminonu, χτίστηκε τον 17ο αιώνα ως επέκταση του Γενί Τζαμί. Στους πάγκους της θα ανακαλύψετε έναν υπέροχο κόσμο από αρωματικά βότανα, πικάντικα μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, καφέδες και τσάι, ενώ δεν λείπουν μικροπωλητές που επιδεικνύουν περήφανοι τα κλασικά τουριστικά είδη της Τουρκίας. Μέσα στην αγορά, που είναι σε σχήμα Γ, λειτουργούν καφενεία και κάποια μικρά εστιατόρια.

3. Βook Bazaar (Sahaflar Carsisi)

Η ατμόσφαιρα σε αυτή την αγορά βιβλίου που βρίσκεται στην πλατεία Βeyazit κοντά στο Μεγάλο Παζάρι είναι πολύ ευχάριστη αλλά απευθύνεται κυρίως σε Τούρκους. Εδώ ωστόσο οι τουρίστες μπορούν να ξετρυπώσουν και ξενόγλωσσες εκδόσεις, λευκώματα και τουριστικούς οδηγούς. Οι τιμές είναι σταθερές, οπότε όσο σκληρά παζάρια κι αν κάνετε δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα!

4. Υπαίθριες αγορές

Θα τις βρείτε σε διάφορες περιοχές της πόλης. Στους υπαίθριους αυτοσχέδιους πάγκους τους πωλούνται από αγαθά και ρούχα μέχρι φαγώσιμα. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι συγκεκριμένες θυμίζουν περισσότερο τις δικές μας λαϊκές, επομένως δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τουρίστα.

5. Αrasta Bazaar

Αν ψάχνετε για χαλιά, αυτή είναι η αγορά που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Επέκταση του Μπλε Τζαμιού, η Arasta Bazaar αποτελείται από δύο σειρές καταστημάτων. Εκτός από χαλιά (εδώ στεγάζεται και ο Κρατικός Οργανισμός Τάπητος με μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και ποιότητες) θα βρείτε και όμορφα κεραμικά.

TIPS ΓΙΑ ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ

• Στα παζάρια ποτέ μην πληρώσετε πάνω από 50% από την τιμή που σας ζητάνε. Οι καταστηματάρχες είναι γνωστοί για την επιμονή τους και εσείς από την άλλη πρέπει να φανείτε σκληροί στη διαπραγμάτευση. Αν ενδιαφέρεστε για κάποιο αντικείμενο προσφέρετε τα μισά από την αναγραφόμενη τιμή και προς Θεού μην δείξετε ότι σας αρέσει τόσο πολύ. Τέλος, αν το έχετε μετανιώσει, μην νιώσετε τύψεις αν ο πωλητής έχει ξεσηκώσει για χάρη σας όλο το μαγαζί.
• Προτιμήστε να πληρώσετε σε μετρητά, γιατί έτσι θα εξασφαλίσετε πολύ καλύτερη τιμή.
• Αν θέλετε να κάνετε σοβαρά ψώνια, καλό είναι να έχετε μαζί σας κομπιουτεράκι για να κάνετε γρήγορα τις μετατροπές και να δείχνετε και στους καταστηματάρχες πόσα είστε διατεθειμένοι να δώσετε.
• Στην Κλειστή αγορά τα χρυσά κοσμήματα πωλούνται με το κιλό! Καλό είναι να ενημερωθείτε για την τιμή του στις βιτρίνες τους.
•Στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να αγοράσετε είδη από πορσελάνη ή χαλκό, χαλιά, δερμάτινα, τσάντες, υφάσματα, μπαχαρικά, χάντρες, ναργιλέδες, αλαβάστρινα διακοσμητικά και χάντρες.
• Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν Δευτέρα έως Σάββατο 09:00-20:00. Τα εμπορικά κέντρα έχουν διαφορετικά ωράρια.

Πηγή: travelstyle.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook