Ένας Σύλλογος που εκπροσωπεί επάξια την Κρήτη στην Αθήνα είναι ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «ΚΡΗΤΕΣ», που ξεκίνησε την λειτουργία του στο Περιστέρι Αττικής το 2011. 
Ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «ΚΡΗΤΕΣ» είναι ένα χορευτικό σωματείο που στοχεύει να παρουσιάζει ότι πιο όμορφο κρύβει ο άνθρωπος μέσα του όταν ακούει τους σκοπούς και τη μουσική της Κρήτης.
Οι «ΚΡΗΤΕΣ» δημιουργήθηκαν από τον χοροδιδάσκαλο Πετράκη Γιώργο με σκοπό να μεταδώσει τον κρητικό πολιτισμό όπως αυτός τον βίωσε μέσα από την πολυετή πορεία του στα πολιτιστικά δρώμενα στην Κρήτη αλλά και από την ζωηρή παρουσία του στη Κρητική πολιτιστική δράση της Αθήνας.
\"\"

Το πάθος του αυτό για τον χορό, σε συνδυασμό με τη δίψα του να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του ιδιαίτερα στα παιδιά, τον γέμισαν δύναμη και θέληση, ώστε να υλοποιήσει το όραμα του. Έναν Όμιλο όπου ο κάθε κρητικός μικρός ή μεγάλος αλλά και κάθε φίλος της Κρήτης θα αισθάνεται ότι γεμίζει τα σωθικά του με άρωμα κρητικής κουλτούρας.

\"\"

Σε ένα εξαιρετικά όμορφο διαμορφωμένο χώρο ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Πετράκης δεσμεύεται να υπηρετεί την κρητική κουλτούρα και να τη μεταφέρει σε παιδιά, γυναίκες, άνδρες κάθε ηλικίας, αφού με την εμπειρία 30 χρόνων και με την αγάπη του για το χορό και την παράδοση του τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε, επιδιώκει με το δικό του μοναδικό τρόπο να γεννηθούν νέοι μερακλήδες και μερακλήνες!
Μπορείτε να δείτε το βιογραφικό του Χοροδιδασκάλου εδώ

\"\"

Συμμετοχή σε Εκδηλώσεις και μεγάλες παραστάσεις

Ο σκοπός του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Κρήτες» είναι η διαφύλαξη και η αναβίωση της παράδοσης, της ιστορίας, του λαϊκού πολιτισμού, των εθίμων και ηθών του τόπου μας καθώς και η διάδοση και προώθηση των παραδοσιακών χορών και μουσικών οργάνων της Κρήτης.

\"\"

Εκπροσωπεί συχνά και επίσημα την Κρήτη και τον πολιτισμό της, σε σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με φορείς στην Αθήνα αλλά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ έχει συμμετάσχει σε διοργανώσεις όπως: 
  • «Την ένδοξη πορεία του Μακεδονικού αγώνα» όπου πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο Κανήθου της Χαλκίδας,
  • «Η Κρήτη και οι Κρητικοί στον Ευρώτα» εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Ευρώτα στη Λακωνία,
  • «187η Επέτειο της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου» που έλαβε χώρα στο Δήμου Περιστερίου
  • «Κρήτες Συγγραφείς» την τριήμερη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Τεχνόπολις»,
  • «Σοφία Βέμπο- Νίκος Ξυλούρης οι φωνές της Ελλάδος» στο θέατρο Βρετάνια,
  • «Αγροτικός Αύγουστος» στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα κ.α.
  • Εγκαίνια 1ης και 2ης Παγκρήτιας Έκθεση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών «ΚΡΗΤΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. 
  • Διημερίδα εκδηλώσεων 8-9 Απριλίου 2014 με θέμα \”Κατάληψη της Θεσσαλονίκης την 9η Απριλίου 1941, από τα Ναζιστικά στρατεύματα\” στην αίθουσα Παρνασσός
  • Εορτασμό του κουρδικού Νέου Έτους (Newroz) στις 20 Μαρτίου, που οργάνωσε η πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Ελλάδα
  • Αναπαράσταση του αρχαίου εθίμου Κλήδονα με θεατρικό και χορευτικό στην Θέατρο Μίκη Θεοδωράκης με το Σύλλογο Αροδαμός
  • 2 Φεστιβάλ Χορού Δήμου Περιστερίου στο Αλσος Περιστερίου
«Το αποκορύφωμα κι η αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στους «ΚΡΗΤΕΣ» ήρθε με την επιλογή του χορευτικού συγκροτήματος του ομίλου, να εκπροσωπήσει ολόκληρη την Κρήτη, σε δύο μεγαλειώδεις παραστάσεις:
α. Κρήτη και Πόντος σμίξανε», μία μουσικοχορευτική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο στις 4 Οκτωβρίου 2013. Εκεί δεξιοτέχνες χορευτές και ταλαντούχοι μουσικοί από την Κρήτη και τον Πόντο συνέπραξαν επί σκηνής και «πάντρεψαν» μ\’ ένα πρωτόγνωρο τρόπο την πλούσια Κρητική και Ποντιακή κουλτούρα.
β. «Θωρώ τον ουρανό γελά..», μία παράσταση-ντοκουμέντο, που εξύμνησε τη μεγαλοπρεπή μουσική και χορευτική Ιστορία και παράδοση της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 26 Απριλίου 2014. Αξιόλογοι συνεχιστές της κρητικής μουσικής παράδοσης, από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο της Μεγαλονήσου.

\"\"

Και οι δύο αυτές μεγάλες παραστάσεις παρουσίασαν τις ιδιαίτερες πτυχές και ιδιομορφίες της κρητικής μουσικής, συνοδευόμενες από τα βήματα των χορευτών των «ΚΡΗΤΩΝ». Βήματα που πάντρεψαν το χθες με το σήμερα, βήματα στα χνάρια των παππούδων μας, όπως ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Πετράκης ξέρει να μεταλαμπαδεύει και να περνά στη συνείδηση και την ψυχή όχι μόνο του χορευτή αλλά και του θεατή.

\"\"

Κλείνοντας την αναφορά στο βιογραφικό του Συλλόγου, αναφέρουμε και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις σε εκπομπές παραδοσιακού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα στον Alpha, Ant1, ΝΕΡΙΤ.
\"\"

Ο Λαογραφικός Όμιλος «ΚΡΗΤΕΣ» διαθέτει μεγάλη ιματιοθήκη με παραδοσιακές ενδυμασίες της Κρήτης (κάποια ακριβή αντίγραφα της φορεσιάς του 16ου αιώνα).
Έναρξη Μαθημάτων – Επικοινωνία

Η νέα χορευτική σεζόν 2014-2015 ξεκίνησε στις 09 Σεπτεμβρίου 2014 με το πρόγραμμα των μαθημάτων αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ομίλου www.krites.org, όπου εκεί μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφικό υλικό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 217 70 42 111 (6μμ -9μμ), κινητό 697 488 74 38.

Flashnews.gr

πηγή  φωτό κεντρικού θέματος: Ν.Ι. Κανελλόπουλος


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook