Για την πρόοδο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα ενημερώσει σήμερα Παρασκευή το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ αναμένεται να εγείρει το θέμα της μορφής που θα έχει η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στο άτυπο Eurogroup του Μιλάνο που θα ξεκινήσει στις 11 ώρα Ελλάδος θα εξετασθεί αρχικά η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις εκποιήσεις ακινήτων. Εν συνεχεία ο κ. Χαρδούβελης θα ενημερώσει για τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, για την πορεία εφαρμογής των μνημονιακών δράσεων και για τις εκκρεμότητες εν όψει της επικείμενης έναρξης της έκτης αξιολόγησης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως από την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν θα εξαρτηθεί μόνο η χορήγηση της τελευταίας δόσης του προγράμματος του EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και η δόση 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά θα αποκρυσταλλωθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την προσεχή διετία.

Καθώς η δανειακή στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με την Ευρωζώνη τη μορφή που θα έχει η επιτήρηση της χώρας από τις αρχές του 2015. Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως αυτό είναι μια πολιτική απόφαση της Ευρώπης που δεν επηρεάζει το Ταμείο και αφορά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς.

Από την πλευρά της η Ευρωζώνη φαίνεται να επιθυμεί να παραμείνει ενεργή στην επιτήρηση της Ελλάδας, μέσω τρόικας, και για το λόγο αυτό προτείνει εμμέσως στη χώρα μας τη λήψη νέου δανείου. Αυτό ωστόσο δεν το επιδιώκει η ελληνική πλευρά η οποία διεκδικεί ένα «status» επιτήρησης ανάλογο με αυτό της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν την άποψη πως για όσο διάστημα η Ελλάδα εισπράττει τις επιστροφές κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, για το διάστημα αυτό δικαιολογείται η παρουσία της ΕΕ και της ΕΚΤ στην τρόικα.

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν η λήξη του Μνημονίου και ζητήματα αναφορικά με την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα προγράμματα άντλησης ρευστότητας της ΕΚΤ.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα εξετάσει σήμερα το αίτημα της Ιρλανδίας για μερική πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, ζητήματα σχετικά με την τραπεζική ένωση και τα εν εξελίξει τεστ αντοχής των τραπεζών, ενώ θα εξετασθούν και μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και στην προώθηση της απασχόλησης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook