Τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, για να τον ενημερώσει για τη διαδικασία ένταξης δημοτών του Μαλεβιζίου στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του προγράμματος, στους σκοπούς και τους στόχους του, που εκφράζονται μέσα από την 3πλή του κατεύθυνση, δηλαδή την οικονομική ενίσχυση, την προστασία και την επανένταξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί ένα απλό οικονομικό βοήθημα. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα είναι επιτυχής η 6μηνη πιλοτική εφαρμογή, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα καθολικής εφαρμογής του σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι ο μόνος δήμος στην Κρήτη και ένας από τους 13 σε όλη τη χώρα, στον οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η κοινωνική υπηρεσία του δήμου με 7 άτομα, για να μπορέσει μέσα στο επόμενο 2μηνο να προετοιμάσει τη διαδικασία υποδοχής των αιτήσεων. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο Δήμος Μαλεβιζίου διατηρεί μια άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και έχει επιδείξει ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα και σε άλλα προγράμματα, ενώ η επιλογή του έγινε βάση των αντικειμενικών κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θέτει το πρόγραμμα.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ενημερωτική συνάντηση τόνισε: «Ενημερωθήκαμε σήμερα από τον Υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τις λεπτομέρειες του προγράμματος ενίσχυσης περίπου 1500 δημοτών μας, μέσα από τη δράση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο δήμος μας επιλέχτηκε σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια του Υπουργείου, αλλά και βάση των αποτελεσμάτων που έχουμε καταφέρει με την άριστη λειτουργία τόσο των θεσμοθετημένων κοινωνικών δομών, όσο και του πλήθους των εθελοντικών δομών που έχουμε δημιουργήσει. Αυτό σαφώς και αποτελεί μια δικαίωση των προσπαθειών, των κόπων και των αγώνων μας των τελευταίων ετών. Βέβαια, όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, δεν μας ικανοποιεί το γεγονός ότι εν έτη 2014 υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε ούτε στιγμή την προσπάθεια ενίσχυσής τους, με κάθε διαθέσιμο τρόπο. Και στο δήμο Μαλεβιζίου, οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα της θητείας μας, έχοντας αναπτύξει Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο, Φροντιστήριο, Φυσικοθεραπευτήριο, ενώ ετοιμάζουμε και άλλες δομές, που θα ανακουφίσουν τους αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας.

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω δημόσια τον Υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για την συμπαράστασή του και σε αυτόν τον τομέα – είναι άλλωστε γνωστό ότι βρίσκεται διαρκώς δίπλα στο δήμο μας – και εύχομαι σύντομα όλες αυτές οι κοινωνικές παρεμβάσεις, να μην είναι αναγκαίες».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν εξειδικευμένα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, εμπειρογνώμονες σε θέματα κοινωνικής πολιτικής από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και εκτός αυτής (Ινδία και Κολομβία), ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Φασουλάκης, σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, καθώς και τα υπηρεσιακά στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ»

1. Σύγχρονος Μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας
Το πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ» είναι ένας σύγχρονος μηχανισμός κοινωνικής προστασίας, υποστήριξης των συμπολιτών μας που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, σε συνδυασμό με δράσεις ένταξης ή επανένταξης στην εργασία.
Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο ανάκαμψης αλλά οι συνέπειες της κρίσης θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πλέον αδύναμους που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Η πύκνωση του δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τη διασφάλιση ενός «ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης» είναι τώρα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετήθηκε η έννοια του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» και αποφασίστηκε η συγκρότηση και η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ» κατ’ αρχήν πιλοτικά για έξι (6) μήνες και στην συνέχεια καθολικά σ’ όλη τη χώρα.
2. Ομάδα στόχος του Προγράμματος «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ»- Σκοπός
Το πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ» απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και στοχεύει με τις τρεις του δράσεις αφενός στην άμεση κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσής τους και αφετέρου στην κοινωνική (επαν)ένταξή τους.
3. Οι τρεις άξονες του Προγράμματος «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ»:
Α. Εισοδηματική ενίσχυση
Β. Ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας και
Γ. Προώθηση στις δράσεις (επαν) ένταξης στην εργασία
Α. Εισοδηματική ενίσχυση, κριτήρια
α. Εισοδηματικό κριτήριο
Η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ» κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι εισοδήματος που αντιστοιχεί σ΄αυτήν .Το μόνο άτομο 200€, το ζευγάρι 300€ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται για κάθε ενήλικο μέλος με 100€ και για κάθε ανήλικο μέλος με 50€.Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο.

Οικονομική ενίσχυση και κατώφλι εισοδήματος βάσει οικογενειακής κατάστασης


Οικογενειακή κατάσταση

Μηνιαίο
Ετήσιο

Αγαμος χωρίς παιδιά 200€ 2.400€
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300€ 3.600€
Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350€ 4.200€
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400€ 4.800€
Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά 450€ 5.400€
Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά 500€ 6.000€
Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400€ 4.800€
Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450€ 5.400€
Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500€ 6.000€
Ζευγάρι με 2 ανήλικα και 1 ενήλικο παιδί 500€ 6.000€
Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλ ή ενήλ 300€ 3.600€
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350€ 4.200€
Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ενήλικο παιδί 300€ 3.600€
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά 400€ 4.800€

• Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση:
- του 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης
- των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης , αλληλεγγύης κλπ.
- των επιδομάτων : αναπηρίας, διατροφικό ΑΜΕΑ ,επιμέλειας με δικαστική απόφαση
β. Περιουσιακό όριο
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε επωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ. Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά αυτοκίνητα, οχήματα κλπ), να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
γ. Ύψος Εισοδηματικής Ενίσχυσης
α) Το ποσό που καταβάλλεται στην δικαιούχο μονάδα (άτομο – οικογένεια ) είναι η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος της με το κατώφλι για τη συγκεκριμένη μονάδα οικογένεια/άτομο.
Παράδειγμα 4μελούς με 1 ενήλικο και 1 ανήλικο παιδί.
Κατώφλι 450€/μηνιαίως ή 5.400€/ετησίως
Αν έχει πραγματικό εισόδημα 2.200€ ετησίως τότε δικαιούται 3.200€ ετησίως .
Β. Πρόσβαση και παροχή πλέγματος κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών:
Οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ», στο πλαίσιο του Σχεδίου Ένταξης που εκπονείται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και προωθούνται, κατά περίπτωση, για ένταξη σε προγράμματα, δράσεις, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως:
• Ενημέρωση, πληροφόρηση και ατομική συμβουλευτική υποστήριξη των δικαιούχων της εισοδηματικής ενίσχυσης ή / και των μελών της οικογένειάς τους.
• Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης
• Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου (στην περίπτωση που δεν δικαιούται παροχών υγείας για οποιοδήποτε λόγο)
• Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ
• Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης
• Ένταξη σε πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου
• Ένταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για του Άπορους (FEAD)
• Ένταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Γ. Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία:
Οι δικαιούχοι, προωθούνται, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται μεταξύ άλλων από τον ΟΑΕΔ, το ΕΙΕΑΔ , τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ.α. και περιλαμβάνουν:
• Νέες Θέσεις Εργασίας- κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας στο ιδιωτικό τομέα
• προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
• συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης,
• συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
• ένταξη ή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα