«Αν το σήμερα είναι σκληρό, το αύριο θα είναι σκληρότερο». Αυτή είναι η αγαπημένη ρήση του πλουσιότερου επιχειρηματία στην Κίνα, Τζακ Μα, που έχτισε μια προσωπική περιουσία 25 δις δολαρίων μέσα από το διαδίκτυο λίγο πριν πατήσει τα 50.

Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, δεν επαναπαύεται, δεν κολακεύεται από την μέχρι τώρα λαμπρή του πορεία: είναι πάντα στις επάλξεις, γνωρίζοντας καλά ότι το ανταγωνιστικό σύμπαν των σημερινών παγκοσμιοποιημένων business, θα σε κρατήσει στον αφρό, μόνον αν είσαι ωμός ρεαλιστής,  προνοητικός και κυρίως λυσσασμένος μαχητής.

\"\"

Κοιτάζοντας τον Μα, δεν μπορεί να αναλογιστεί κανείς πως αυτός το λεπτεπίλεπτος Ασιάτης, με τα ασύμμετρα χαρακτηριστικά προσώπου και την εμφάνιση του νευρωτικού, μπόρεσε να ανεβεί τα σκαλιά της οικονομικής ιεραρχίας σε μια αχανή χώρα, με πολύπλοκο οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Φαίνεται όμως ότι από τότε που ήταν παιδί, είχε αποφασίσει ότι μόνος του θα ανοίξει το δρόμο για την καταξίωση. Γεννήθηκε στην επαρχεία Χανγζού το 1964. Πολύ νωρίς συνειδητοποίησε ότι η μοίρα του θα ήταν διαφορετική αν κατάφερνε να μάθει αγγλικά. Ελλείψει πόρων και δυνατοτήτων, βρήκε την λύση. Επαιρνε κάθε ημέρα το ποδήλατό του και έκανε μια διαδρομή 45 λεπτών προς μια γειτονική πόλη, όπου βρισκόταν ένα ξενοδοχείο. Η πελατεία ήταν επισκέπτες από το εξωτερικό και ο πιτσιρικάς επεδίωκε να πιάσει κουβέντα μαζί τους για να μπορέσει να κάνει εξάσκηση της γλώσσας. Μόλις έμαθε στοιχειωδώς ορισμένες φράσεις, άρχισε να τους ξεναγεί δωρεάν. Κάπως έτσι, μόνο με την θέλησή του, έβαλε τα θεμέλια για μια καριέρα διεθνή.

Στο σχολείο φάνηκε η ηγετική του πάστα. Ψηφίστηκε πρόεδρος του μαθητών. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ότι δοκίμασε δύο φορές να περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Παιδαγωγική Ακαδημία και εν τέλει μπήκε με την τρίτη. Συνέχισε τις σπουδές του και έγινε λέκτορας στο πανεπιστήμιο με ειδίκευση στα αγγλικά και το Διεθνές Εμπόριο. Αφουγκραζόμενος τις διεθνείς εξελίξεις που θα έφερνε η έλευση της υψηλής τεχνολογίας στην καθημερινότητα μέσα από το ίντερνετ, έδωσε στο πεδίο αυτό όλη του την προσοχή. Το παρθενικό του βήμα ήταν να σχεδιάζει και να ανεβάζει ιστοσελίδες για κινεζικές επιχειρήσεις. Βέβαια όταν πρωτοξεκίνησε όλα ήταν σε «νηπιακή» μορφή και έτσι την πρώτη ημέρα που επεχείρησε να συνδεθεί με το ίντερνετ από το σπίτι του, χρειάστηκε τρεις ώρες για να «κατεβάσει» μια σελίδα. Βέβαια αυτό δεν τον πτόησε καθόλου. Μάλιστα είχε φωνάξει και τους φίλους του για να εορτάσουν το γεγονός συναισθανόμενος ότι πράγματι το μέλλον θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν άδραχνε την ευκαιρία και από επαρχιώτης Κινέζος, άνοιγε τους ορίζοντές του στον κόσμο.

\"\"

 

Το 1995, μόλις είχε περάσει τα 30, έκανε την πρώτη του διαδικτυακή εταιρεία που ήταν ταυτόχρονα η πρώτη και για την ίδια του την χώρα. Ιδρυσε τον ιντερνετικό “Χρυσό Οδηγό”. Ομως η πιο τολμηρή κίνηση προς την κορυφή ήταν το 1999 με την δημιουργία του ιστότοπου Alibaba. Στόχος του ήταν να διασυνδέσει τις κινεζικές επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, ανοίγοντας έναν καινούριο εμπορικό δίαυλο. Αν λ.χ. μια αμερικανική επιχείρηση ήθελε να συνεργαστεί με μια κινεζική που έφτιαχνε παντόφλες, αυτό γινόταν παιχνιδάκι. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η κινεζική εταιρεία είναι ιδιαίτερα γνωστή και στους Έλληνες εμπόρους. Ένα ψάξιμο με την λέξη “Greek” στην σελίδα του Alibaba.com θα σας πείσει. Από ματόχαντρα που γίνονται στην Ταϋλάνδη και περικεφαλαίες που κατασκευάζονται στην Ινδία μέχρι αρχαιοελληνικά αγάλματα Made in China και ελληνικές ελιές Βελγίου. Η παγκοσμιοποίηση σε όλο της το μεγαλείο.

\"\"
 

Επιστρέφοντας, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο Μα έγινε ένας από τους διασημότερους  και οικονομικά επιφανέστερους Κινέζους. Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την φρενήρη πορεία του. Για συμμάχους είχε την διεθνή συγκυρία αλλά και τον χαρακτήρα του. Ακόμα και το έγκυρο περιοδικό Forbes, τον έβαλε στο εξώφυλλό του και ήταν ο πρώτος Κινέζος που το κατάφερε αυτό. Η παγκόσμια καταξίωση είχε έρθει.

\"\"
 

Σήμερα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Ο όμιλος Alibaba στον οποίον είναι επικεφαλής έχει κέρδη που ξεπερνούν τα 21 δις δολάρια σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Εχει 250 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, δηλαδή αγοραστές και στέλνει το 60% των πακέτων με εμπορεύματα που παραδίδονται στην ασιατική χώρα. Μια σύγκριση με τους δύο άλλους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες, της Amazon και την Ebay βγάζει της κινεζική εταιρεία σαφώς νικήτρια καθώς μόνη της πραγματοποιεί περισσότερες πωλήσεις από ότι οι δύο άλλες μαζί.  Ο Μα αντλεί την περιουσία του από επενδύσεις σε μεγάλες διαδικτυακές επιχειρήσεις της Κίνας. Το μυστικό του είναι ότι κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την δυναμική της ανερχόμενης μεσαίας τάξης που ανακάλυψε ξαφνικά τον καταναλωτισμό. Η Alibaba είναι η πρώτη εταιρεία που ξεπέρασε σε τζίρο το 1 τρισ. γουάν τζίρο.  Οι κινήσεις του στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν τόσο ευφυώς σχεδιασμένες που έδιωξε το ebay από την Κινεζική αγορά. Τώρα, ο Κινέζος μεγιστάνας έχει αποφασίσει να ανοιχτεί ακόμα περισσότερο εκτός συνόρων και ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη του στην Αμερική. Η Alibaba θα μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με πολύ μεγάλες αξιώσεις. Η προγραμματισμένη ημερομηνία είναι στις 18 Σεπτεμβρίου.

\"\"
 

Ενας δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ που τον συνάντησε από κοντά πάντως, υποστηρίζει ότι ακόμα και σήμερα δίνει την εντύπωση ότι είναι ένας ασιάτης καθηγητής αγγλικών, όχι μόνο για την καλή γνώση της γλώσσας αλλά από το παρουσιαστικό και την συμπεριφορά του. Ο ίδιος φροντίζει ιδιαίτερα το φιλανθρωπικό του προφίλ, υποστηρίζοντας αρκετές οργανώσεις. Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι ο Μα, είναι η κλασική περίπτωση του αυτοδημιούργητου ανθρώπου που μπόρεσε πολύ νωρίς να διακρίνει που θα εστιάσει τις δυνάμεις του. Οταν είχε τελειώσει το πανεπιστήμιο έλεγε στους φίλους του ότι αν δεν είχε γίνει εκατομμυριούχος μέχρι να φτάσει τα 35 του χρόνια, θα έπρεπε να τον σκοτώσουν! Ευτυχώς γι΄αυτόν ούτε το σήμερα είναι σκληρό, ούτε το αύριο φαντάζει σκληρότερο…

 

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook