Σε παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται ήδη το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με "Τα Νέα Σαββατοκύριακο".

Όπως γράφει η εφημερίδα το θέμα φαίνεται να βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με το υπουργείο Ανάπτυξης να δέχεται εισηγήσεις από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς για νέα παράταση της προστασίας που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία λήγει στο τέλος του 2014.

Η νέα αυτή παράταση θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων και θα προβλέπει –σύμφωνα με τις πληροφορίες- αυστηρότερα κριτήρια από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Μάλιστα ενισχύεται το στρατόπεδο εκείνων εντός του κυβερνητικού σχηματισμού που υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ακόμη και μονομερώς αν δεν εξασφαλιστεί η συμφωνία της τρόικας.

Σήμερα ο νόμος προστεύει ως τα τέλη του 2014 την κύρια κατοικία από πλειστηριασμούς για δάνεια που βρίσκνται στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος για την προστασία προϋποθέτουν:

-το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως ατό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ,
-η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000 ευρώ,
-η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ, και
-το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που διαθέτει να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Στα ποσά αυτά ισχύουν προσαυξήσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

Επιπλέον οι δανειολήπτες κατά τη διάρκεια της προστασίας είανι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν προς τις τράπεζες το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος τους μέχρι τις 15.000 ευρώ και το 20% για το υπερβάλλον ποσό.

newmoney.gr