Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, το δομικό έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, μετά το κούρεμα των τιμών με την τελευταία ρύθμιση, συνεχίζει να βαίνει μειούμενο.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων από 188,5 εκατ. ευρώ εκτιμώμενο έλλειμμα στα τέλη Αυγούστου, τον επόμενο Φεβρουάριο το έλλειμμα θα πέσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ στα 63,6 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά ο ειδικός λογαριασμός αναμένεται να γίνει πλεονασματικός τον Αύγουστο του 2015 ενώ στο τέλος της επόμενης χρονιάς το πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στα πενήντα εκατομμύρια (49,92 εκατ. ευρώ).

Αυτή όμως είναι η θετική πλευρά του νομίσματος.

Διότι στην πράξη οι παραγωγοί ΑΠΕ βλέπουν αυτές τις ημέρες, μετά από ένα διάστημα ομαλοποίησηςτων πληρωμών, να κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους καθυστερήσεις. Έτσι ενώ μέχρι τέλη Ιουλίου είχε εξοφληθεί το πρώτο τρίμηνο, τον Αύγουστο δεν αποπληρώθηκαν τα τιμολόγια του Απριλίου και σύμφωνα με πληροφορίες περίπου το 50% των οφειλομένων του μήνα παραμένει ανεξόφλητο (παρότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΛΑΓΗΕ έχει πληρωθεί το 85% των τιμολογίων αυτό αφορά σε μικρά πάρκα που αντιστοιχούν στο μισό των οφειλών).

Η … «αισιόδοξη» εκδοχή για την καθυστέρηση αυτή είναι ότι λόγω των διακοπών, το καλοκαίρι οι ταμειακές ροές εμφανίζουν κάποιες καθυστερήσεις, αφού κάποιοι λογαριασμοί παραμένουν ανεξόφλητοι, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει αδυναμία πληρωμής. Εάν αυτό ισχύει τότε πολύ σύντομα θα υπάρξει αλλαγή και στην πραγματική εικόνα του λογαριασμού των ΑΠΕ, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ οδεύει προς εξυγίανση.

Πάντως στην αγορά των φωτοβολταϊκών ειδικότερα, εντείνεται το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα στην αγορά, καθώς αρκετοί ανεξάρτητοι μικροί ιδιοκτήτες πάρκων, υπό το βάρος των καθυστερήσεων αλλά και της αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί, δέχονται προτάσεις για να πουλήσουν τις μονάδες τους.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook