Αδύναμος να ελέγξει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία φέρεται να δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διέρρευσε ο ιστότοπος Wikileaks.

Το έγγραφο που χρονολογείται από το 2004 εμφανίζει τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερνάρντ Μποτ, να δηλώνει «ανήσυχος» από την παραδοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας ότι «δεν μπορεί να σταματήσει τις πτήσεις επειδή δεν μπορεί να ελέγξει τον στρατό».

Η αναφορά γίνεται μετά από συνάντηση με τον Ερντογάν-Μποτ λίγες ημέρες πριν την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στην οποία οι ηγέτες των κρατών-μελών συμφώνησαν να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το έγγραφο της 2ας Δεκεμβρίου 2004, ο Μποτ ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να πείσουν την Τουρκία να αναστείλει τη δραστηριότητά της στο Αιγαίο, τουλάχιστον έως τις 17 Δεκεμβρίου, καθώς οι πτήσεις των μαχητικών προσφέρουν άλλοθι στην Ελλάδα για να εγείρει διαφωνίες σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στους κόλπους της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook