«Άντεξαν» τα αντιπλημμυρικά έργα στο χθεσινό μπουρίνι

Σαν μια μάχη που ο… αντίπαλος έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα του και δεν ξέρεις ποιο θα πρωτοχρησιμοποιήσει, αντιμετωπίζουν πλέον οι επιστήμονες τις ανασκαφές στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Από τη μία είναι η «τραυματισμένη» στατικότητα του τρίτου θαλάμου – που πλέον είναι γνωστός και ως κόκκινος θάλαμος- που απειλεί την ύπαρξη του μνημείου καθώς αν δεν γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα στήριξης είναι πιθανό να πέσει. Για τον λόγο αυτό τον πρώτο λόγο πλέον δεν τον έχει η αρχαιολογική σκαπάνη αλλά το πώς θα στηριχθεί ο θόλος και οι ανασκαφές θα συνεχιστούν με ασφάλεια. Παράλληλα, «τρέχει» και η προσπάθεια να βγουν από μέσα, το συντομότερο δυνατό, οι τόνοι χώματος οι οποίοι συμπιέζουν τους ευπαθείς ογκόλιθους που σχηματίζουν τον θόλο. Έτσι, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι επιστήμονες θα χρειαστούν δύο με τρεις επιπλέον ημέρες για τη στήριξη του μνημείου. Ημέρες κατά τις οποίες επί της ουσίας η ανασκαφή δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε βάθος και προς την κατεύθυνση του προθαλάμου και του νεκρικού θαλάμου.

Από την άλλη, «αντίπαλος» αποδεικνύεται και ο Φθινοπωρινός καιρός που τα τελευταία εικοσιτετράωρα δείχνει… χειμωνιάτικες διαθέσεις. Η ομάδα των αρχαιολόγων και των υπόλοιπων επιστημόνων που βρίσκεται στο λόφο Καστά έχοντας προνοήσει για τις έντονες βροχοπτώσεις είχε δημιουργήσει «αντιπλημμυρικά» έργα προκειμένου να προστατευτεί το μνημείο. Όλοι περίμεναν το κρας τέστ το οποίο και έγινε χθες το απόγευμα όταν μια ισχυρή καταιγίδα έπληξε την περιοχή. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Τα έργα άντεξαν και σύμφωνα με πληροφορίες το τμήμα του τάφου που έχει αποκαλυφθεί και εξωτερικά, έχουν δηλαδή αφαιρεθεί τα χώματα και από την οροφή, δεν υπέστη ζημιές παρά τη νεροποντή. Είναι όμως ειλημμένη απόφαση –και με δεδομένο πως στις εσωτερικές εργασίες υπάρχει καθυστέρηση- να πέσει, σε αυτή τη φάση, μεγαλύτερο βάρος στις εξωτερικές εργασίες.

Την ίδια στιγμή όλα δείχνουν πως πλέον οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πριν την αποκάλυψη. Μπορεί η αποκάλυψη του ονόματος του «ενοίκου» να καθυστερήσει για μερικές ημέρες ακόμα, ωστόσο, πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα πριν μάθουμε κάτι το οποίο η αρχαιολογική ομάδα της κ. Περιστέρη είναι αρκετά πιθανό να έχει μάθει ήδη ή έστω να έχει συλλέξει σαφείς αποδείξεις.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν αρκετοί πλέον καθώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το γιατί όλες οι φωτογραφίες που δίνονται στη δημοσιότητα από το εσωτερικό του ταφικού μνημείου εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία και καμία από αυτές δεν δείχνει σε «γενικό πλάνο» τον χώρο.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις είναι πιθανό στο κόκκινο θάλαμο να υπάρχουν περισσότερα και σημαντικότερα ευρήματα από αυτά που δόθηκαν… προς τα έξω. Σε όλη αυτή τη «μυστικοπάθεια» που εξάπτει τη φαντασία ήρθαν να προστεθούν και οι πληροφορίες πως μεγάλα τηλεοπτικά συγκροτήματα του εξωτερικού έχουν προσεγγίσει στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου (έναντι αδράς αμοιβής) να εξασφαλίσουν πως θα ανακοινώσουν πρώτοι σε ολόκληρο τον πλανήτη το όνομα του «ενοίκου» το ταφικό μνημείο, λαμβάνοντας, ωστόσο, την αρνητική απάντηση των υπευθύνων.

newsbeast.gr