Ισχυρές εκρήξεις σε εργοστάσιο πυρομαχικών που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σημειώθηκαν μερικές ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας για ουδέτερη ζώνη μεταξύ των ανταρτών και της ουκρανικής κυβέρνησης.

Στο εργοστάσιο που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης σημειώθηκε έκρηξη πρώτη φορά το πρωί.

Νέα σειρά πολύ ισχυρών εκρήξεων σημειώθηκε αργότερα και πυκνός λευκός καπνός απλώθηκε πάνω από το εργοστάσιο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής. Το κτίριο, ένα παλιό εργοστάσιο πυρομαχικών σοβιετικής εποχής, βρίσκεται σε τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες, περί τα 10 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.

Οι εκρήξεις αυτές σημειώνονται μετά την υπογραφή κατά τη διάρκεια της νύχτας συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση, τη Ρωσία, τους αντάρτες και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την εδραίωση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής του μετώπου.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό