Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα, το οποίο περιλαμβάνει την επίμαχη ρύθμιση για την αύξηση αρτιότητας από τέσσερα στα δέκα στρέμματα, σε προστατευόμενες περιοχές Natura. 

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των άρθρων, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

Από την έναρξη ισχύος του νόμου καταργούνται οι παρεκκλίσεις και θεσπίζεται ως γενικός κανόνας τα δέκα στρέμματα, ενώ απαγορεύονται οι κατατμήσεις των οικοπέδων μεγέθους δέκα στρεμμάτων, σε μικρότερα. 

Μέχρι τότε, οι κάτοχοι τεσσάρων στρεμμάτων διατηρούν τα δικαιώματά τους για οικοδόμηση, μεταβίβαση και πώληση, ενώ όσοι κατέχουν λιγότερο από τέσσερα στρέμματα μπορούν να οικοδομήσουν αν έχουν ήδη εκδώσει οικοδομική άδεια ή έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο.

Απαντώντας στην (εσωκομματική, ως επί το πλείστον) κριτική που δέχθηκε, η υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε «μάλλον άτολμη» τη ρύθμιση, αφού περιορίζεται μονάχα στις εν λόγω προστατευόμενες περιοχές, τη στιγμή που χρειάζεται να οδηγηθούμε σε ολική απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Η σχετική αλλαγή κλίματος, τουλάχιστον μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, έγινε ορατή νωρίτερα στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν υπήρξαν οι υψηλή τόνοι που χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ορισμένοι βουλευτές παρατήρησαν ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις για τις διαχειριστικές μελέτες που θα γίνουν για ορισμένες περιοχές. Άλλοι ζήτησαν ήδη την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών για ορισμένους νομούς που έχουν περιοχές Natura σε μεγάλο ποσοστό, όμως υστερούν στην ανάπτυξη, και πρότειναν να υπάρξουν και αντισταθμιστικά οφέλη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook