Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο που διήρκεσε για περισσότερο από μία ώρα. Συμπλήρωσε ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο στήριξης, είπε από την πλευρά του ο Αντ.Σαμαράς.

«Είχαμε μια εντατικότατη συνομιλία για τις διμερείς σχέσεις. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά δείγματα και μηνύματα, πολύ σύντομα θα υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης» σημείωσε η καγκελάριος.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξετάζει τις επόμενες φάσεις, τα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος με την τρόικα. «Διαπιστώνουμε πρόοδο, είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα γίνουν σε σύντομο διάστημα» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Σημείωσε ότι η Γερμανία είναι υποστηρικτική, όπως στο θέμα των δανείων προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις. 

Η κ. Μέρκελ συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία συνεργάζεται με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε -όπως και στην προηγούμενη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά- στην υψηλή ανεργία και στους δύσκολους καιρούς για την χώρα.

«Τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να σας στηρίξουμε» κατέληξε.

Σαμαράς: Δεν απαιτείται νέο πακέτο

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο για φοροελαφρύνσεις επαναλαμβάνοντας ότι δεν απαιτείται τρίτο πακέτο βοήθειας. Σημείωσε πολλές φορές τη δέσμευση της κυβέρνησης του για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ πολύ προσεκτική ήταν η απάντησή του στην ερώτηση περί δρομολογούμενου «βελούδινου διαζυγίου» με το ΔΝΤ. 

Απέρριψε τον όρο «διαζύγιο», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα -βάσει των εκτιμήσεων- το 2015 μπορεί να τα καταφέρει χωρίς νέα δάνεια από τους διεθνείς πιστωτές. Αν αυτό επιτευχθεί, πρόκειται για επιτυχία που καταφέραμε μαζί με τους εταίρους και το ΔΝΤ, είπε. 

Η τελική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται μετά τα stress test των τραπεζών και την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει νέες ρυθμίσεις και διευκολύνεις από τους εταίρους, σημειώνοντας παράλληλα ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, λόγω μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ρυθμίσεων που ενδεχομένως υπάρξουν».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Η χώρα μου πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά, που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

» Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά.

» Όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με τη στήριξη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

» Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία».

Τέλος, είπε ότι υπογράμμισε στην κ. Μέρκελ πως η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και με τα δικά της ενεργειακά αποθέματα. «Έρευνες στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργια ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος» ανέφερε.

in.gr