Ο Πολωνός αρχιεπίσκοπος Γιόζεφ Βελοσόφσκι συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης, ενώ βρισκόταν στο Βατικανό με την κατηγορία της παιδεραστίας, μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7.

Ο 66χρονος, σύμφωνα με την Αγία Έδρα, ευθύνεται για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στον Άγιο Δομίνικο, όπου έως πριν από ένα χρόνο ήταν νούντσιος του Βατικανού. 

Όπως διέρρευσε, υπάρχει μια καθοριστική μαρτυρία και πολλά σημαντικά στοιχεία που δόθηκαν από έναν από τους στενότερους συνεργάτες του κληρικού.

Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενοχοποιητικά στοιχεία έχουν φτάσει και από την πατρίδα του Βελοσόφκσι, οι Αρχές της οποίας είχαν ζητήσει από το Βατικανό να δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοση του πρώην νούντσιου στη Βαρσοβία.

Τον Ιούνιο από τον εν λόγω αρχιεπίσκοπο είχε αφαιρεθεί από ανώτατο καθολικό συμβούλιο το δικαίωμα να ασκεί θρησκευτικά καθήκοντα. 

Παράλληλα, ξεκίνησε δίκη κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του ίδιου του πάπα Φραγκίσκου.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με καταδικαστική απόφαση: το απόγευμα, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, ο 66χρονος κλήθηκε να μεταβεί στην Αγία Έδρα όπου συνελήφθη.

Παραμένει έγκλειστος στον προσωρινό χώρο κράτησης του Βατικανού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το La 7.

Είναι η πρώτη φορά που η Καθολική Εκκλησία προχωρά στην σύλληψη ιερέα της. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σχολιαστών, η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στη νέα γραμμή που χαράσσει ο πάπας Φραγκίσκος.

in.gr