Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της επιδιώκει η Τειρεσίας ΑΕ και έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όπως ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής, το αίτημα της Τειρεσίας να διευρύνει το αντικείμενο ενημερώσεών της και πέραν των Νομικών Προσώπων θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αρχής, Πέτρος Χριστοφόρου, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν έδωσε περισσότερη ενημέρωση για το περιεχόμενο του αιτήματος, ακριβώς επειδή εκκρεμεί η εξέτασή της από την Αρχή.

Πάντως σε μια πρώτη αντίδραση για τις προθέσεις της Τειρεσίας για πώληση στοιχείων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ.Καββαθάς είπε χαρακτηριστικά ότι «τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να γίνονται φέιγ βολάν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας είπε σχετικά ότι «το ερώτημα δεν είναι η τήρηση των στοιχείων ή ποιων στοιχείων αλλά πώς γίνεται η εκμετάλλευση των στοιχείων αυτών δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται κατ\’ ελάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις για να αρχίσει να ξεπερνά το πρόβλημα της ανεργίας» επισήμανε.

Πολλές οι καταγγελίες για τις εισπρακτικές

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είπε ότι είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες για την πρακτική των εισπρακτικών εταιρειών και σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον νόμο, τη γενική αρμοδιότητα για τις εισπρακτικές εταιρείες έχει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ενώ η ίδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της έχει ασκήσει αυστηρότατους ελέγχους και έχει καλέσει και τράπεζες και εταιρείες ενημέρωσης να συμμορφωθούν στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί για τη λειτουργία τους.

Πρόσφατα, η Αρχή συμπεριέλαβε στον ιστότοπό της ειδική θεματική ενότητα στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες.

Γιατί η ΓΓΠΣ δεν πλήρωσε το πρόστιμο;

Οι βουλευτές- μέλη της Επιτροπής Θεσμών κάλεσαν την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να τους ενημερώσει ποια τύχη είχε το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη διαρροή στοιχείων 2,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Η Αρχή ανέφερε ότι το πρόστιμο των 150.000 ευρώ προς τη ΓΓΠΣ είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο δεν έχει εισπραχθεί, δεδομένου ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας και έχει προσφύγει στο ΣτΕ με το σκεπτικό ότι τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να τα δώσει επειδή αποτελούν δημόσια έσοδα.

«Είναι ωστόσο, ασφαλές σήμερα το περιβάλλον επεξεργασίας των στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο στο μέλλον;» είναι η ερώτηση που έθεσαν οι βουλευτές στα μέλη της Αρχής.

Η απάντηση που έλαβαν είναι πως η ΓΓΠΣ έλαβε ορισμένα μέτρα σε συμμόρφωση με την απόφαση της Αρχής, δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη σε όλα, καθώς κάποια από αυτά ήταν βραχυπρόθεσμα, ενώ άλλα μακροπρόθεσμα και απαιτούν πόρους για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και δεν μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.

Αντιδράσεις βουλευτών για έκθεση της ιδιόχειρης υπογραφής

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Τραγάκης, έθεσε θέμα ως προς την έκθεση της ιδιόχειρης υπογραφής των βουλευτών κατά την ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Τραγάκης ξεκαθάρισε ότι δεν διαφωνεί με τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες, αλλά διαφωνεί με τη δημόσια έκθεση της υπογραφής των βουλευτών που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και πλαστογραφίας από κάθε επιτήδειο.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σημειώνοντας πάντως ότι η δημοσιοποίηση δεν θα πρέπει να αφορά μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά και εκδότες και τραπεζίτες.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας, επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι οικογένειες των βουλευτών από την ανάρτηση των δηλώσεων.

«Αν έχω ένα παιδί στο σπίτι γιατί πρέπει να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε ότι μέσα έχω και φυλάω 50.000 ευρώ; Να ελέγχομαι αυστηρά, αλλά τι εξυπηρετεί αυτή η δημοσιοποίηση αν ζω σε μια συντεταγμένη πολιτεία;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook