Εγκαινιάστηκαν χθες στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη I στα Χανιά οι νέες εγκαταστάσεις του Προγράμματος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κρατουμένους με πρόβλημα χρήσης ουσιών, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και ενημέρωση, κινητοποίηση και προετοιμασία για ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης μετά την αποφυλάκιση ή με υφ’ όρον απόλυση για όσους συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου. Αυτή τη στιγμή στο προγράμματα συμμετέχουν 55 άτομα, ενώ και άλλοι κρατούμενοι αναμένουν την ένταξή τους σε αυτό.

Οι νέες εγκαταστάσεις λειτουργούν σε αυτόνομο χώρο, ο οποίος παραχωρήθηκε από τη διεύθυνση του καταστήματος και διαμορφώθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος από το ΚΕΘΕΑ.

\"\"

\"\"

Εκτός από το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κρατουμένων στα Χανιά, το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει άλλα 18 προγράμματα συμβουλευτικής καθώς και 3 μονάδες απεξάρτησης (θεραπευτικές Κοινότητες) σε σωφρονιστικά καταστήματα και ειδικά καταστήματα κράτησης όλης της χώρας.

Σε ετήσια βάση περισσότεροι από 2.000 κρατούμενοι συμμετέχουν στα παραπάνω προγράμματα, ενώ ειδικά κέντρα υποδοχής και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία εξασφαλίζουν τη συνέχεια της φροντίδας και τη στήριξη της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων πρώην χρηστών.

Η λειτουργία προγραμμάτων με άξονα το σωφρονιστικό σύστημα αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς οι περισσότεροι εξαρτημένοι έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το νόμο, ενώ σημαντικό ποσοστό κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές έχει πρόβλημα χρήσης.

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, χωρίς ψυχοκοινωνική υποστήριξη η υποτροπή στη χρήση και το έγκλημα είναι πολύ συχνή μετά την αποφυλάκιση, ενώ, αντίθετα η απεξάρτηση θεραπεύει και απομακρύνει από τον κόσμο του εγκλήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook