Τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή στις αρχές του 2015 αναμένεται να δικαστεί από τις αρχές της Αγίας Έδρας ο πολωνός αρχιεπίσκοπος Γιόζεφ Βεσολόφσκι, ο οποίος συνελήφθη για κακοποίηση ανηλίκων, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο υψηλόβαθμος κληρικός στον οποίο έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να ιερουργεί, μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε επτά χρόνια κάθειρξης.

Αν προκύψουν, όμως, νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, δεν αποκλείεται, η τελική ποινή που θα του επιβληθεί να είναι ακόμη βαρύτερη.

Όπως έκαναν γνωστό πηγές της Αγίας Έδρας, η σύλληψη του Βεσολόφσκι (η οποία μετετράπη σε κατ' οίκον περιορισμό για λόγους υγείας) αποφασίσθηκε λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο φυγής του από την Ιταλία και το Βατικανό και ενδεχόμενη προσπάθεια αλλοίωσης των αποδεικτικών στοιχείων.

Η αρχική κατηγορία κακοποίησης ανηλίκων, η οποία βασίζεται σε μαρτυρίες που αφορούν την παραμονή του Βεσολόφσκι στον Άγιο Δομίνικο, ως νούντσιος του Βατικανού από το 2008 μέχρι το 2013, πλαισιώνεται τώρα και από εκείνη της κατοχής πορνογραφικού υλικού.

Όπως αναφέρει η La Repubblica, «κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, φτάνουν στην Αγία Έδρα εξακόσιες καταγγελίες για περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων από μέρους καθολικών ιερέων» με αναφορά, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, στην χρονική περίοδο από το 1965 μέχρι το 1985.

Οι σχολιαστές, παράλληλα, συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι «η σύλληψη του Πολωνού πρώην διπλωματικού αντιπροσώπου του παπικού κράτους είναι αποτέλεσμα της νέας γραμμής, με ανοχή μηδέν, που έχει επιβληθεί από τον πάπα Φραγκίσκο, σε ότι αφορά τους υπεύθυνος για υποθέσεις παιδεραστίας».

in.gr