Μαρίνες, εκτάσεις – φιλέτα σε τουριστικές περιοχές, Ξενία και κτίρια του ευρύτερου δημοσίου εμπλουτίζουν το πακέτο των ακινήτων που προωθείται προς fast track αξιοποίηση.

Η μαρίνα στον Άλιμο, στην Αρετσού Θεσσαλονίκης, στο Αργοστόλι, στη Θάσο και άλλες περιοχές, παραθαλάσσιες εκτάσεις, τα Ξενία σε Κύθνο, Ολυμπία, Θάσο, Σάμο, Καλαμπάκα, Άνδρο και πολλές άλλες περιοχές, μελετώνται σύμφωνα με πληροφορίες για τον εμπλουτισμό της λίστας που αριθμεί ήδη 14 ακίνητα.

Οδεύουν προς άμεση αξιοποίηση για να στηρίξουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να φέρει τουλάχιστο 7 δισ. ευρώ την 3ετία. Στόχος είναι να φανούν άμεσα αποτέλεσμα στην τρόικα και να έρθουν έσοδα εντός του 2011.

Καθώς η επίσημη μελέτη αποτίμησης της περιουσίας του δημοσίου (που ανεπισήμως υπολογίζεται ακόμη και σε 300 δισ. ευρώ) θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, αναζητούνται μεμονωμένα ακίνητα –φιλέτα που δεν έχουν νομικά ή άλλα προβλήματα για να φέρουν άμεσα ρευστό στα κρατικά ταμεία.

Το έργο συντονίζεται από κοινού από την ειδική γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και από το υπουργείο Επικρατείας. Επίσης τελεί υπό σύσταση αρμόδια γενική γραμματεία η οποία αναμένεται να στελεχωθεί από πρόσωπο κλειδί που θα χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα προωθείται η αλλαγή του νομικού πλαισίου που τώρα προκαλεί προβλήματα: οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στη γνωμοδότηση για περιβαλλοντικούς όρους, στις γνωμοδοτήσεις από την αρχαιολογία κλπ

Όσο για τη λίστα με τα 14 ακίνητα που προωθούνται ήδη προς αξιοποίηση, στο επίκεντρο βρίσκεται το Ελληνικό. Αποφασίστηκε ήδη από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να αξιοποιηθεί με τον νόμο Fast Track.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπό συγκρότηση εταιρεία Ελληνικών ΑΕ θα εξετάσει τη διεύρυνση της έκτασης (μαρίνα Αγίου Κοσμά, γκολφ Γλυφάδας σε συνεργασία με την Δήμο στον οποίο ανήκει, υπογειοποίηση παραλιακής οδού κλπ).

Τα υπόλοιπα ακίνητα είναι στην Αττική οι αλυκές Αναβύσσου και η Μαρίνα Βουλιαγμένης, δύο τουριστικά ακίνητα στη Χαλκιδική στις περιοχές Τορώνη- Συκιά και στη Σιθωνία, το Ξενία Αφάντου Ρόδου και έκταση στην περιοχή Πρασονήσι επίσης στη Ρόδο, το χιονοδρομικό Βορράς στην Πέλλα, ακίνητο δίπλα στην γέφυρα στο Αντίρριο, η έκταση της παλαιάς βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, οι εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής στην περιοχή Τοπειρού της Ξάνθης, καθώς σε ακίνητα στην Ερμιόνη, στην Μαγνησία και στην Πιερία. 
 
capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook