Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι απαγορεύει από σήμερα τα μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA) και προσέθεσε ότι τα προϊόντα που φέρουν αυτήν τη χημική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών δοχείων για τρόφιμα, θα αποσυρθούν επίσης από την αγορά στο σύνολο της ΕΕ.

Από σήμερα τα μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α δεν θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν στην αγορά, ούτε να εισάγονται στις χώρες της ΕΕ.

Η απαγόρευση της δισφαινόλης Α αποφασίστηκε τον Ιανουάριο και από τον Μάρτιο η ΕΕ είχε ήδη απαγορεύσει την κατασκευή μπιμπερό στις χώρες μέλη της με αυτήν την ουσία.

«Η 1η Ιουνίου θα αποτελέσει ορόσημο στις προσπάθειές μας για την καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ και ειδικά αυτής των παιδιών», σημείωσε ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Υγείας Τζον Ντάλι.

Πολύ μικρές ποσότητες δισφαινόλης Α μπορούν να περάσουν από ένα πλαστικό δοχείο που έχει ζεσταθεί σε υψηλή θερμοκρασία στα τρόφιμα που περιλαμβάνει, παραδείγματος χάριν στο γάλα που περιέχουν τα μπιμπερό.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής του το βρέφος είναι αυτό που εκτίθεται περισσότερο στη δισφαινόλη Α, κυρίως αν το γάλα από μπιμπερό είναι η μόνη πηγή διατροφής του.

Μολονότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) απεφάνθη τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η χημική αυτή ουσία δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την υγεία αν η ημερήσια δόση δεν ξεπερνάει τα επιτρεπόμενα επίπεδα, ορισμένες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δισφαινόλη Α διαταράσσει το ενδοκρινολογικό σύστημα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook