Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ένωση Γονέων Μαθητών Ηρακλείου σε αίτημα τους για να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα στην εκπαίδευση, στη ζωή των μαθητών και των γονέων τους, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους γονείς και τους φορείς της πόλης να ενώσουν την φωνή τους διεκδικώντας να καλυφθούν οι στοιχειώδεις, αλλά και οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών.
Για τον σκοπό αυτόν, καλούνται όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς, να παραστούν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα.
Στην αίτηση που κατατέθηκε για να συζητηθεί το θέμα αναφέρονται τα εξής:
«Ως γονείς και εκπαιδευτικοί ερχόμαστε αντιμέτωποι, καθημερινά, με μια τραγική κατάσταση στα σχολεία μας. Εκτός από τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, υπάρχει μια φρικτή πραγματικότητα που είναι ο υποσιτισμός των παιδιών στα σχολεία. 
Για αυτό το λόγο αιτούμαστε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου για τα παρακάτω ζητήματα, που αφορούν το σύνολο των σχολείων, των μαθητών και των γονέων τους, όπως:
Α) Χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και δημοτών. Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη.
Β) Το φάσμα του υποσιτισμού γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και άλλα που το ρεύμα στο σπίτι τους είναι «κομμένο». Αυτή είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο ενός απάνθρωπου συστήματος που χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη
Βέβαια, δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, εφόσον η αιτία που γεννά τον υποσιτισμό αλλά και την ανεργία και τη φτώχεια των γονιών τους είναι η άνευ προηγουμένου εντεινόμενη, βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών τους στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.
Αυτά τα κρούσματα απαιτούν άμεση λύση, άμεση παρέμβαση:
Απαιτούμε να εξασφαλιστεί τώρα με έκτακτο κρατικό κονδύλι ένα γεύμα, καθημερινά για κάθε μαθητή, μέσω του δήμου αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό τους. Παλεύουμε να διευρυνθεί η διάθεση γεύματος σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με την προοπτική σίτισης από δομές σε κάθε σχολείο. 
Επίσης ζητούμε μέριμνα για Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και για τον εμβολιασμό κάθε μαθητή. Κανένα σπίτι δίχως ρεύμα.
Γ) Αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση των σχολικών μονάδων. Το κτιριακό πρόβλημα είναι μεγάλο σε όλες τις βαθμίδες σχολικών μονάδων, ειδικά στην πρωτοβάθμια και συγκεκριμένα στα νηπιαγωγεία. Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή και παιδαγωγικά ορθή λύση αυτού του προβλήματος σε κατάλληλες κτιριακές δομές χωρίς εφαρμογή των ΣΔΙΤ. Να υλοποιηθεί κτιριολόγιο σε επίπεδο Δήμου.
Για όλα τα παραπάνω απαιτείται να μην βρει σύμμαχο τη δημοτική αρχή του Δήμου Ηρακλείου η κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότηση της παιδείας. 
Χρειάζεται να οργανώσει την πάλη όχι μόνο των γονέων αλλά και όλων των δημοτών για την διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον Κρατικό Π/Υ και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς την Τοπική Διοίκηση. Να μην επαναληφθεί η πρακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής όπου από ιδίους πόρους έδωσαν 200.000 ευρώ για τις σχολικές επιτροπές.
Αντί να σηκώσει γη και ουρανό διεκδικώντας αύξηση των επιχορηγήσεων στις σχολικές επιτροπές προτίμησε να πάρει τα χρήματα των δημοτών και να ασκήσει «κοινωνική πολιτική». Αυτό όμως είναι η αρχή της μεταβίβασης των αυτονόητων υποχρεώσεων του κράτους (σχολεία, πρόνοια, υγεία, κ.λ.π.) στους ίδιους τους δημότες.
Εννοείται, πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, καμιά σχέση δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν με τις δήθεν «φιλανθρωπικές» δραστηριότητες επιχειρηματικών ομίλων και «ΜΚΟ», για την προβολή του «κοινωνικού προσώπου» και της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» εκείνων που ακόμη και σε περίοδο κρίσης, βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται τη στιγμή που απολύουν εργαζομένους και πετσοκόβουν μισθούς. 
Ζητούμε από τo Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και θετική απόφαση για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. 
Επίσης θέτουμε ένα πλέγμα αιτημάτων και διεκδικήσεων που αγκαλιάζει όλα τα παραπάνω ζητήματα και βάζει ένα άλλο προσανατολισμό στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων:
1. Οι κοινωνικές δομές, οι παροχές υγείας, πρόνοιας, παιδείας να είναι δημόσιες και δωρεάν από το κράτος. Καμία αρμοδιότητα στους δήμους, καμία επιβάρυνση των δημοτών.
2. Έκτακτη, εδώ και τώρα, επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Άμεση χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ για τις ανάγκες όλων των κοινωνικών δομών (παιδικών σταθμών, κ.λ.π.). Εδώ και τώρα χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων κτιριακών προβλημάτων των σχολείων. Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη.
3. Να εξασφαλιστεί τώρα με έκτακτο κρατικό κονδύλι ένα γεύμα, καθημερινά για κάθε μαθητή, μέσω του δήμου αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό τους. Παλεύουμε να διευρυνθεί η διάθεση γεύματος σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με την προοπτική σίτισης από δομές σε κάθε σχολείο. 
4. Επίσης ζητούμε μέριμνα για Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και για τον εμβολιασμό κάθε μαθητή.
5. Αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση των σχολικών μονάδων. Να υλοποιηθεί κτιριολόγιο σε επίπεδο Δήμου.
6. Μείωση έως και κατάργηση τελών και φόρων, μείωση προστίμων στήριξη των ευπαθώς κοινωνικών ομάδων. Καμία φοροεπιδρομή, εκβιασμός ή αφαίρεση ρολογιών της ΔΕΥΑΗ από τους συνδημότες. 
7. Καμία ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών δομών, της καθαριότητας. Όχι στις κοινωνικές επιχειρήσεις, τις σύγχρονες μορφές σκλαβιάς, των 500 ευρώ. 
8. Καμία παραχώρηση ακίνητης περιουσίας ή χρήσης δραστηριοτήτων σε ΑΕ οποιασδήποτε μορφή, ακόμα και όσες “ανήκουν” στους ΟΤΑ. Κατάργηση των ΑΕ μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών στις υπηρεσίες του δήμου.
9. Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Αντιθέτως, πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας για την κάλυψη όλων κενών».
Απάντηση και διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα θα δώσει μόνο η οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών και Γονέων, των Εργατικών Σωματείων και των μαζικών φορέων του Ηρακλείου.
Καλούμε όλους τους Συναδέλφους όλους τους γονείς και τους φορείς της πόλης να ενώσουν την φωνή τους διεκδικώντας να καλυφθούν οι στοιχειώδεις, αλλά και οι σύγχρονες ανάγκες μας. 
Αν τώρα δεν πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, αν τώρα δεν κάνουμε υπόθεση δική μας το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας, αν δεν οργανώσουμε τώρα την πάλη και τη συμμαχία μας, αύριο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook