Την οριστικοποίηση της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα επιδιώξουν σήμερα Κυβέρνηση και τρόικα.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα έχουν στις 3.30 το απόγευμα συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδια, Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη με στόχο την συμφωνία στο θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δάνειων.

Η τρόικα αναχωρεί στις 8 Οκτωβρίου από την Αθηνά και αναμένεται να επιστρέψει μετά τα τεστ αντοχής των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου επιδιώκεται το θέμα των δανείων να κλείσει άμεσα, ώστε να δρομολογηθεί και η ψήφιση του από την Βουλή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που εξετάζονται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών , επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με τζίρο έως 900.000 ευρώ, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες άνω των έξι μηνών και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ, θα μπορούν έως τις 30 Ιουνίου 2015 να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο ειδικό καθεστώς για ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες, με διαγραφή τόκων αλλά και κεφαλαίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στην ρύθμιση είναι η επιχείρηση να έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20% το προηγούμενο έτος, να μην έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, να έχει επέλθει συμφωνία πιστωτή και οφειλέτη για την ρύθμιση των χρεών και το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας να φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών.

Σύμφωνα με το πνεύμα της ρύθμισης, όποιος διευθετεί με τις τράπεζες την οφειλή του θα μπορεί να διαγράφει τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις προς εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να αποπληρώνει την βασική οφειλή σε διάστημα έως και 100 -120 μήνες.

newsbeast.gr