Μια απρόσμενη, θετική επίπτωση έχει η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο περιβάλλον: επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσο αυξάνεται η ρύπανση του αέρα, τόσο αυξάνεται η ποσότητα του νερού που κυλάει στα ποτάμια του βορείου ημισφαιρίου, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Η μελέτη αποκαλύπτει πως όσο πιο καθαρός γίνεται ο αέρας λόγω αυστηρότερων μέτρων, τόσο το νερό τείνει να λιγοστεύει στα ποτάμια και, κατά συνέπεια, στους ταμιευτήρες.

Τα μικροσκοπικά αερολύματα σχηματίζουν μια ασπίδα, η οποία αντανακλά πίσω στον ουρανό ένα μέρος των ηλιακών ακτίνων. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται η ποσότητα του φωτός του Ήλιου που φθάνει στο έδαφος, πράγμα που, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα να εξατμίζεται λιγότερο νερό στην ατμόσφαιρα. Έτσι, τα ποτάμια -λόγω αυτής της ενίσχυσης του υδρολογικού κύκλου- έχουν μεγαλύτερες διαθέσιμες ποσότητες στην κοίτη τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει μετά από μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όταν η τέφρα που έχει σκορπιστεί στον αέρα, επίσης σκιάζει τον Ήλιο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, όταν τα επίπεδα αερολυμάτων έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους στην ατμόσφαιρα γύρω στο 1980, η ροή μερικών μεγάλων ευρωπαϊκών ποταμών, όπως του Δούναβη, του Έλβα και του Όντερ, αυξήθηκε κατά 11% έως 25% μόνο υπό την επίδραση της αυξημένης ρύπανσης του αέρα.

Όμως, μετά τη δεκαετία του '90 και μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, η εισαγωγή καθαρότερων καυσίμων και η εφαρμογή περιορισμών στους βιομηχανικούς ρύπους είχαν ως συνέπεια να καθαρίσει περισσότερο ο αέρας στους ουρανούς της Ευρώπης και, κατά συνέπεια, να μειωθεί ο όγκος νερού που κυλάει σε πολλά ποτάμια.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωπιστημών "Nature Geoscience".

news.gr