Ο κίνδυνος να διαδοθεί η επιδημία του ιού Έμπολα στην Ευρώπη είναι «εξαιρετικά μικρός», διαβεβαιώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως μεμονωμένα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού είναι «αναπόφευκτα».

«Σποραδικά κρούσματα στην Ευρώπη της ασθένειας που οφείλεται στον ιό Έμπολα είναι αναπόφευκτα. Αυτό οφείλεται στις μετακινήσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες που έχουν πληγεί» από την επιδημία στη Δυτική Αφρική, επισημαίνει σε ανακοίνωση η Σουσάνα Γιάκαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

«Πάντως ο κίνδυνος μιας διάδοσης του Έμπολα στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί και είναι εξαιρετικά μικρός», υπογραμμίζει. «Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι παγκοσμίως ανάμεσα στις καλύτερα προετοιμασμένες για να απαντήσουν σ' έναν ιογενή αιμορραγικό πυρετό, του Έμπολα περιλαμβανομένου», διαβεβαιώνει η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Υπάρχει πιθανόν κίνδυνος τυχαίας μόλυνσης για τα πρόσωπα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς, όμως ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελεγχθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων κατά της μόλυνσης, διευκρινίζει η Γιάκαμπ, η βάση της οποίας βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.

Αυτή η αντίδραση του ΠΟΥ, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει, αν το επιθυμούν, τις ενδιαφερόμενες χώρες σχετικά με τις διαδικασίες προστασίας του περιθάλποντος προσωπικού, έρχεται μετά τη μόλυνση από τον ιό μιας νοσηλεύτριας στη Μαδρίτη, η οποία είναι το πρώτο κρούσμα της νόσου που δεν εισήχθη από την Αφρική.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως ένας διεθνής ιατρικός αξιωματούχος ο οποίος μετείχε στην Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία, είναι θετικός στον ιό του Έμπολα και του χορηγείται θεραπεία.

Ο αξιωματούχος, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, είναι το δεύτερο μέλος της αποστολής, γνωστής ως UNMIL, το οποίο προσβάλλεται από τον Έμπολα. Το πρώτο απεβίωσε στις 25 Σεπτεμβρίου.

newsbeast.gr