H γιορτή προβληματισμού και κινητοποίησης των νέων του ΣΥΡΙΖΑ ταξιδεύει αυτό το φθινόπωρο και στα Χανιά. 
Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτώβρη, καλούνται οι νέοι, και οι λιγότερο νέοι, να συναντηθούν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας για να συζητήσουν, να παρέμβουν, να διασκεδάσουν. 
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το εξής:

Παρασκευή 10 Οκτώβρη

18:00 Συζήτηση: «Πανεπιστήμιο της αγοράς ή Πανεπιστήμιό μας;»
Ομιλητής: 
Σταύρος Παναγιωτίδης (υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμειο)
Την Παρασκευή 10 Οκτώβρη το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: «Πανεπιστήμιο της αγοράς ή Πανεπιστήμιό μας?». Φυσικά ο τίτλος δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 2 διαφορετικά πανεπιστήμια, αλλά ότι υπάρχει το πανεπιστήμιο όπως το γνωρίζουμε σήμερα, μέσα στο οποίο εφαρμόζονται όλες οι πολιτικές λιτότητας (από την υποχρηματοδότηση μέχρι την εντατικοποίηση των σπουδών), με ξεκάθαρο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει το «Πανεπιστήμιό μας», το πανεπιστήμιο που θέλουμε και ονειρευόμαστε, εκείνο το οποίο θα είναι δομημένο πάνω στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας.
Αυτή η συζήτηση θα είναι ανοιχτή για να συμμετέχει ο καθένας, να ακούσει, να κρίνει και να προτείνει.
19:30 Κεντρική Εκδήλωση: «Πως η αδικία έγινε νόμος; Η εργασία στα χρόνια των μνημονίων»
Ομιλητές: 
Δέσποινα Κωστοπούλου (εκπρόσωπος των απολυμένων καθαριστριών του υπ. Οικονομικών), Ηλίας Σιούτας (μέλος την επιτροπής εργασιακών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Βίτσας (Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ)
Η κεντρική εκδήλωση της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ έχει ως κεντρικό της θέμα την εργασία.
Η εργασία στα χρόνια της κρίσης δυστυχώς, για εμάς του νέους κυρίως, σημαίνει ανεργία, ή στην καλύτερη περίπτωση μερική και επισφαλής απασχόληση σε δουλειές του ποδαργιού χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Εφόσον, λοιπόν, είμαστε κομμάτι της νεολαίας που βιώνει την ανασφάλεια καθημερινά, αποφασίσαμε να το συζητήσουμε. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η εργασία δεν θεωρείται αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά προνόμιο για λίγους, θέλουμε να καλέσουμε στο φεστιβάλ, για να πάρει θέση, μας κάθε άνεργο και άνεργη, κάθε συνομήλικό μας που σκέφτεται ως μόνη επιλογή για εύρεση εργασίας την μετανάστευση. 
21:00 Συναυλία:
Η Συναυλία θα ξεκινήσει με τον Στάθη Δρογώση να μας τραγουδάει με το πιάνο του παλιά και νέα τραγούδια απo την πολυετή του παρουσία στην μουσική σκηνή. Από τους έντεχνους και ροκ ήχους μεταφερόμαστε σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο hip-hop. Πρώτος στη σκηνή θα ανέβει ο Οξύνους. Η συνέχεια θα γίνει με δύο σημαντικούς εκπροσώπους της σημερινής hip-hop σκηνής. Στην σκηνή ανεβαίνει ο Λόγος Απειλή από την Θεσσαλονίκη που θα δώσει την θέση του στον Ταυτισμένο Λάθος με τον dj micro στα decks.

Σάββατο 11 Οκτώβρη

18:00 Συζήτηση: «Μάρξ: τρόπος χρήσης»
Ομιλητής: 
Σπύρος Λαπατσιώρας (επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ το πρόγραμμα ξεκινάει με μία εκδήλωση που έχει τον ιδιότυπο τίτλο: «Μαρξ: τρόπος χρήσης». Όταν συζητάμε και προσπαθούμε να καταλάβουμε: πως λειτουργεί, αναπαράγεται και εμφανίζει κρίσεις ο καπιταλισμός, τότε το έργο του Μαρξ φαίνεται να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς.
Μία τέτοια συζήτηση, λοιπόν, είναι χρήσιμη και επίκαιρη, αν επιδιώκουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Κάτι που παραδόξως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι όλο και περισσότεροι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι παράγοντες δηλώνουν «μαρξιστές» όσον αφορά την οικονομική τους ανάλυση. Εμείς στη συζήτησή μας θέλουμε να αναρωτηθούμε, αν είναι δυνατόν από τη συνεισφορά του Μαρξ, αν διδαχθεί κάποιος τις μεθόδους για να λειτουργήσει καλύτερα το καπιταλιστικό σύστημα και τις μεθόδους για να ανατραπέι.
19:30 Κεντρική Εκδήλωση: «Στο όνομα της ‘‘ανάπτυξης’’, το περιβάλλον σε κρίση»
Ομιλητές: 
Βάνα Σφακιανάκη (μέλος του δικτύου ενάντια στις βιομηχανικές ΑΠΕ), Κατερίνα Ιγγλέζη (βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ), Γαβριήλ Σακελλαρίδης (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθήνας)
Επίσης το Σάββατο 11/10 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική μας εκδήλωση με τίτλο: «Στο όνομα της ‘‘ανάπτυξης’’ το περιβάλλον σε κρίση. Οι αφορμές για αυτή την κουβέντα είναι, δυστυχώς, πάρα πολλές μιας και τόσο στα Χανιά, όσο και γενικότερα το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας /κακής εκμετάλλευσης. Για αυτό και η κεντρική μας εκδήλωση θα ασχοληθεί με τους εξής τρεις άξονες του περιβαλλοντικού ζητήματος:
Α) Την περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο και το πόσο ζημιογόνα είναι η αντίστοιχη ενεργειακή πολιτική που έχει σαν στόχο τη μετατροπή της Κρήτης σε πολύπριζο της Ελλάδας, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με το καλό της τοπικής κοινωνίας. Τον οποίο θα αναπτύξει η Βάνα Σφακιανάκη (μέλος του δικτύου ενάντια στις βιομηχανικές ΑΠΕ)
Β) Πως οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντιπαλέψουν όλες αυτές τις πολιτικές, τι παραδείγματα μπορούμε να πάρουμε από τον αγώνα των κατοίκων των Σκουριών ενάντια στη δημιουργία χρυσωρυχείων εκεί καθώς και ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσων αφορά την περιβαλλοντική πολιτική. Τον οποίο θα αναπτύξει η Κατερίνα Ιγγλέζη (βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ)
Γ) Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Τον οποίο θα αναπτύξει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθήνας)
21:00 Συναυλία: 
Η συναυλία θα ξεκινήσει με τους Encardia, ένα συγκρότημα με εντός και εκτός συνόρων περιοδείες και μουσικές εμπνευσμένες από τα Ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας, της υπόλοιπης Μεσογείου όπως και από αρκετά μέρη της Ελλάδας έρχονται για μια συναυλία στο κέντρο της πόλης τραγουδώντας στα Γκρεκάνικα και άλλες γλώσσες χορεύοντας ταραντέλα και ερμηνεύοντας μουσικές της Κρήτης με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Την συναυλία θα συνεχίσουν με παραδοσιακό γλέντι οι Γιαλέλι ένα σύνολο μουσικών από τα Χανιά που ερμηνεύουν παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από όλη την Ελλάδα κλείνοντας με κέφι και χορούς ένα διήμερο εκδηλώσεων συζητήσεων και μουσικών δρώμενων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook