Τελευταία ενημέρωση 14:15

Το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο επισκέπτεται σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την τελευταία ημέρα της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.

Ήδη συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη  και με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν ευρύτερα στην λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας και του \”Καλλικρατικού\” δήμου Ηρακλείου, καθώς και ευρύτερα θέματα για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Ακολούθησε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του Ηρακλείου (Επιμελητήριο Ηρακλείου) όπου ο κ.Σαμαράς δήλωσε :

«Τα επιμελητήρια είναι το σπίτι του επιχειρηματία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσουμε τα προβλήματα του επιχειρηματία της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου. Θέματα τα οποία άπτονται, όχι μόνο της καθημερινότητας των πολλών, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα μια επιχείρηση από την ύφεση. Πολλά μαγαζιά δεν κάνουν ούτε σεφτέ από την έλλειψη ρευστότητας, δεν πηγαίνει χρήμα στην πραγματική οικονομία, προβλήματα που πραγματικά έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε ασφυξία τoν Έλληνα επιχειρηματία.

Αλλά, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε, επιπλέον, για τα προβλήματα της Κρήτης. Για τον οδικό άξονα, το αεροδρόμιο, το λιμάνι, για όλα αυτά τα θέματα, τα οποία ταλανίζουν τον κόσμο, τα οποία έχουν μέσα τους πάρα-πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι γραφειοκρατίας, που πρέπει κάποτε, επιτέλους, όλοι μαζί να σπάσουμε. Γιατί ο πρώτος εχθρός, σήμερα, στην κοινωνία μας είναι η μεγάλη γραφειοκρατία.

Αυτά θέλω να πω με δυο λόγια. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρο και όλα τα μέλη για τη φιλοξενία που είχαμε».

Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Δ.Κουνενάκη, επισκέφθηκε το εμπορικό κέντρο Αγ.Νικολάου και τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του στην Κρήτη ήταν το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Ηράκλειο ο Αντώνης Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά: «Αν αποφασίσουν εκλογές, θα είναι καλοδεχούμενες. Να το ξέρουν όμως, εκλογές αν θα γίνουν, θα γίνουν επειδή εκείνοι δεν μπορούν να κυβερνήσουν, επειδή εκείνοι δεν μπορούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα» 
Πρόσθεσε πως «συναίνεση στο λάθος δεν δίνω. Δεν δικαιούμαι να δώσω. Και δεν μπορώ να δώσω».

Η ανάπτυξη της Κρήτης 

Για πλήρη κυβερνητική αδράνεια στα μεγάλα ζητήματα υποδομών της Κρήτης μίλησε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Στην ομιλία του, που πλαισιώθηκε από εκατοντάδες κρητικούς κάθε ηλικίας, έκανε εκτενή αναφορά στα έργα υποδομών όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας, το Αεροδρόμιο Καστελίου, στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Ηρακλείου ενώ επανέφερε και το θέμα της κατασκευής εμπορικού λιμανιού στη Νότια Κρήτη. 
Συγκεκριμένα για τον ΒΟΑΚ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την ολοκλήρωση των έργων που ήδη από το 2008 είχαν ανατεθεί και αφορούσαν έργα σε μήκος 130 χιλιομέτρων με την κατασκευή δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Για τα συγκεκριμένα έργα είπε πως τα σχέδια ήταν έτοιμα αλλά δεν δημοπρατήθηκαν ποτέ.
Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το έργο σε οριστική ματαίωση μετά τις συνεχείς αναβολές του διαγωνισμού ανάθεσης, τον οποίο, όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία είχε προγραμματίσει για τον Φεβρουάριο του 2010.
Ο κ. Σαμαράς επανέφερε στο τραπέζι το εμπορευματικό και τουριστικό λιμάνι του Νότου (στο Τυμπάκι) κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το εγκατέλειψε οριστικά παρόλο που επρόκειτο για μια σημαντική επένδυση ύψους 2,5 δις. ευρώ, η οποία θα έδινε άλλη αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την Κρήτη. Αλλά και για την αναμόρφωση του λιμανιού του Ηρακλείου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επετέθη στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ματαίωσε ένα έργο 70 εκατομμυρίων ευρώ, που κυριολεκτικά θα αναγεννούσε το λιμάνι της πόλης.
Παρομοίως ο κ. Σαμαράς μίλησε για εγκατάλειψη των έργων που αφορούν στο αεροδρόμιο της Σούδας αλλά και στο αεροδρόμιο της Σητείας, ενώ είπε ότι έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του το πρόγραμμα «Κρήτη – Πράσινη Ανάπτυξη» ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει μόλις το 19.16% των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προβλέπονται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. 
Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε αναφορά στο φλέγον ζήτημα των αδειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για τους αγρότες, το οποίο όπως είπε εξελίχθηκε σε ακόμα μία «σοσιαλιστική φούσκα» ενώ ως προς τα ενεργειακά ζητήματα της Κρήτης αναφέρθηκε με ειρωνικό ύφος στην επαναφορά του «παπανδρεϊκού μύθου» για το καλώδιο σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook