Στην δεύτερη τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να καταστήσει ακόμη πιο ελαστικές τις προβλέψεις του νόμου.
Το έργο της «ελαστικοποίησης» του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ανατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στον στενό του συνεργάτη Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γεώργιο Θεοδωρακόπουλο.
Η ειδική επιτροπή που θα συντονίζει ο κ. Θεοδωρακόπουλος θα εναρμονίσει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με το Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος θα τύχει και αυτός τροποποιήσεων.
Στο τέλος του 2013 ο ΚΕΔΕ είχε απλοποιηθεί (μετά από 40 χρόνια) κατά τη διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης των εσόδων και δόθηκε για πρώτη φορά στον οφειλέτη -επί οικειοθελούς συμμόρφωσης – να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, πιο θα εξοφληθεί πρώτο.
Ρυθμίστηκαν επίσης ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης προ αναγκαστικής εκτέλεσης, ώστε να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
Ακόμη, μεταβλήθηκε το καθεστώς υπολογισμού των τόκων και των λοιπών διοικητικών κυρώσεων επί εκπροθέσμου καταβολής καθώς και οι όροι και οι περιπτώσεις απαλλαγής από τους τόκους.
Οι νέες αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΚΕΔΕ αφορούν στην ελάφρυνση των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, στην τμηματική ρύθμιση οφειλών για όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο, στην επιεικέστερη εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, αλλά και αλλαγές στην επίσπευση πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook