«Και τώρα η προσοχή μας στρέφεται στη διαπραγμάτευση για το χρέος». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου όπου επικρατεί ικανοποίηση μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην δικομματική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, προδιέγραψαν επί της ουσίας τα επόμενα βήματα του δικομματικού συνασπισμού, με πιο βασικό αυτό της απεμπλοκής από το μνημόνιο.

Και οι δυο πλέον στρέφουν την προσοχή τους στην συνάντηση της Κυριακής που θα έχουν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση αυτή δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος σταθμός στη διαπραγμάτευση που γίνεται και η οποία για να ολοκληρωθεί θα απαιτηθούν πολλοί λεπτοί χειρισμοί από εδώ και πέρα, ενώ ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί σε ανώτερο επίπεδο για να επέλθει η αποσύνδεση με την τρόικα, αλλά όχι με συγκρουσιακή λογική.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές κινήσεις που θα κάνει η ελληνική πλευρά είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή που θα αποστείλει ο κ. Σαμαράς στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, με την οποία θα αιτείται την διακοπή του τρέχοντος προγράμματος. Με την επιστολή αυτή που θα φθάσει στην Ουάσινγκτον, όπου και η έδρα του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των stress tests των τραπεζών, ο Πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται και από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-206.

Αυτή η ενέργεια κρίνεται ως άκρως απαραίτητη για να υποστηριχθεί το νέο κυβερνητικό αφήγημα που θα προωθεί στην ελληνική κοινωνία, με αιχμή το επιχείρημα η τρόικα φεύγει. Και όπως είπε  ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, «δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού» και δεν θα υπάρξει και νέο μνημόνιο.

Η εκτίμηση που έχει γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και την ανέδειξε χθες ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, είναι ότι χωρίς μνημόνιο δεν θα έχει τι να πει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Από τη προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή αναδείχθηκε και το πώς θα κινηθεί η ΝΔ και το ΠαΣοΚ στην πορεία προς τις εκλογές, ενώ ο Πρωθυπουργός έδειξε με σαφή τρόπο ότι επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είχε πολλές αναφορές στη χθεσινή του ομιλία, κάτι που δεν το είχε πράξει τους τελευταίους μήνες.

Υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων και με την αγωνία των κυβερνητικών βουλευτών για την επόμενη μέρα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι σταδιακά θα αλλάζει το κλίμα με κινήσεις όπως η αύξηση των δόσεων από 72 σε 100 για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και η κατάργηση της προσωποκράτησης και όπως είπε και ο κ. Σαμαράς εκλογές θα γίνουν το 2016.

Αυτός είναι όμως τόσο μακρινός στόχος, καθώς ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι η προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου του 2015. Η προχθεσινή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν συνδέεται με αυτές που θα γίνουν για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η κυβέρνηση εξήλθε ενισχυμένη μόνο με έναν επιπλέον βουλευτή και ανέβηκε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στους 155. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 180, απαιτούνται 25 ακόμα βουλευτές, άρα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και να γίνουν αρκετές κινήσεις.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook