Από την Τετάρτη (1/6) το πρωί ο προπονητής τερματοφυλάκων του Ατρομήτου Αθηνών Παναγιώτης Μαλιαρίτσης βρίσκεται στα Χανιά. Ο λόγος είναι η συμμετοχή του στο «2o camp τερματοφυλάκων» που ξεκίνησε στα Περιβόλια και στο οποίο χορηγός επικοινωνίας είναι το FlashNews.gr.

Ο κ. Μαλιαρίτσης θα είναι το κεντρικό πρόσωπο του καμπ αφού καλείται να διδάξει τα μυστικά της θέσης στους συμμετέχοντες.
Ο ίδιος βρέθηκε μαζί με τον διοργανωτή του καμπ Γιώργο Μουντάκη στο στούντιο του Χανιά ΣΠΟΡ FM 90,5 και στην εκπομπή των Μάκη Καρτσωνάκη και Λευτέρη Αντωνακάκη όπου πέρα από το καμπ αναφέρθηκε και σε διάφροα θέματα, όπως την εμπειρία που βίωσε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στην ΑΕΚ:

«Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω έναν πολύ καλό αθλητή που είχα, έναν καλό συνάδελφο, έναν πολύ καλό προπονητή τερματοφυλάκων και πάνω από όλα φίλο μου τον Γιώργο Μουντάκη, για την τιμή που μου έκανε να συμμετέχω σε αυτό το 2ο κάμπ τερματοφυλάκων. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μεταδώσουμε στους μικρούς και στους πιο μεγάλους την τέχνη του τερματοφύλακα και την σημασία του να είσαι ο «άσος» σε μια ομάδα».

Όσον αφορά τον ρόλο του τερματοφύλακα είπε:

«Αν πάρουμε τον τερματοφύλακα σαν άνθρωπο, διαπιστώνουμε πως ο τερματοφύλακας είναι μοναχικός. Σκοπός του τερματοφύλακα είναι να δέχεται και να «καταστρέφει». Βέβαια όσο εξελίσσεται το ποδόσφαιρο ο τερματοφύλακας έχει σχέση και με την ανάπτυξη του παιχνιδιού, να ξεκινήσει μια αντεπίθεση με ένα βολέ η οτιδήποτε άλλο, αλλά στην ουσία είναι καταστροφέας, η κύρια δουλειά του είναι να μην δέχεται γκολ. Ζεις συνέχεια στην πίεση, το άγχος και τη αμφισβήτηση. Μπορεί ένας τερματοφύλακας να κάνει 5-6 καλές αποκρούσεις και στο 90’ να δεχθεί ένα γκολ καθαρά δικής του ευθηνής και να πέσουν όλοι πάνω του. Είναι δύσκολη θέση και μια θέση που απαιτεί μεγάλη αυτοπεποίθηση σαν άνθρωπος. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και ψυχολογικά, αλλά το βασικός στοιχείο είναι ότι πρέπει να τους μάθουμε κάποιες βασικές τεχνικές που απαιτεί η θέση αυτή. Κάποιες τεχνικές όπως είναι οι λαβές, η θέση, οι βηματισμοί, οι έξοδοι , τα πάντα. Είναι πολλά και φυσικά δεν μπορούμε να τα διδάξουμε όλα σε 3 η 5 μέρες. Πόσο μάλλον σε υψηλό επίπεδο που μαθαίνεις κάτι καθημερινά».

Το σχόλιο του για την δουλειά του Γιώργου Μουντάκη στα Χανιά:

«Έχω παρακολουθήσει τον Καλογεράκη σε κάποια παιχνίδια και τον έχω ξεχωρίσει. Όσον αφορά τον Γιώργο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία εδώ και χρόνια. Τους θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αλεξούδη που είναι προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό και τους βοηθάει πολύ και με μέσα προπόνησης και με πολλά άλλα. Ο κ. Αλεξούδης για μένα τους και για τον Γιώργο (Μουντάκης) αλλά και για τους είναι δάσκαλος! Είναι από τους πρωτοπόρους και πραγματικά για μένα είναι δάσκαλος!»

Για το τι πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας για να θεωρείται καλός:

 «Ο καλός τερματοφύλακας για μένα είναι αυτός που δεν δέχεται γκολ. Από εκεί και πέρα μπορούμε να χωρίσουμε τους τερματοφύλακες υψηλής κλάσης, κοντούς, ψηλούς κλπ. Για μένα ένας τερματοφύλακας θα πρέπει να έχει τεχνική και πάνω απ’ όλα να ξέρει ποδόσφαιρο. Δηλαδή εμείς προσπαθούμε μέσα από τις προπονητικές μας μονάδες να «φτιάχνουμε» τα πόδια του τερματοφύλακα, που χρειάζονται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι περισσότερες ομάδες, ειδικά στην Super League προσπαθούν να κάνουν παιχνίδι από πίσω. Αν ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να μοιράσει την μπάλα, όταν πιέζεται ο αμυντικός να μπορεί να βοηθήσει στο παιχνίδι και πολλά άλλα. Για αυτό ο τερματοφύλακας χρειάζεται να έχει καλά πόδια.»

Για την σπουδαιότητα του να υπάρχει προπονητής τερματοφυλάκων σε κάθε ομάδα είπε:

«Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να πείσουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο,  είτε παράγοντες, είτε πρόεδροι, ακόμη και σε μικρότερες ομάδες, την σημασία που έχει το κομμάτι της προπόνησης του τερματοφύλακα. Το αντικείμενο μας μπορεί να είναι ισάξιο και με την δουλειά του προπονητή σε μια ομάδα. Είμαστε και εμείς προπονητές. Πρέπει  να είναι ο τερματοφύλακας πάντα έτοιμος σε τεχνικό και τακτικό επίπεδο. Εμείς είμαστε που έχουμε την ευθύνη για τον τερματοφύλακα. Και για μένα είμαι μια εμπειρία αυτό το κάμπ και πιστεύω μαζί με τον Γιώργο και τα άλλα παιδιά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καλή δουλειά».

Για την δουλειά του στον Ατρόμητο:                                                                            

«Η πίεση είναι πολύ μεγάλη σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε συνεχώς πίεση στις ομάδες και όσο ανεβαίνεις επίπεδο θα πρέπει να είσαι και πιο διαλλακτικός με τους τερματοφύλακες σου. Θα πρέπει να συζητάς συνεχώς με τον παίκτη. Γιατί έχεις να κάνεις με κάποιον που είναι στην Εθνική Ελλάδος, άλλος έχει παίξει στην Λίβερπουλ, πέρυσι είχα και τον Ελευθερόπουλο, ο οποίος ήταν για 5 χρόνια σε μια από τις καλύτερες σχολές τερματοφυλάκων στην Ιταλία, είχε δουλέψει με πολύ καλούς συναδέλφους εκεί. Προσπωπικά φέτος στην αρχή της χρονιάς είχαμε κάποια προβλήματα και με τον Χρήστο, αλλά στην συνέχεια λύθηκαν. Είμαι ευχαριστημένος, Στην συνέχεια ήρθε και ο Ιτάνζ που ήρθε στο 2ο μισό, ήταν κάπως πίσω καθώς δεν είχε προπονήσεις στα πόδια του, αλλά στην πορεία καταφέραμε και είχε καλή παρουσία στα τελευταία 8-9 ματς. Και ο Μιχαηλίδης είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας και ένα πολύ καλό παιδί. Άργούν οι τερματοφύλακες ηλικιακά να φανούν. Στην Ελλάδα δεν εμπιστευόμαστε τους τερματοφύλακες. Υπάρχουν ταλέντα, καλοί τερματοφύλακες, αλλά δεν έχουν την πολυτέλεια να τους περιμένεις για δέκα παιχνίδια» και συνέχισε λέγοντας: «Όταν ένας τερματοφύλακας είτε λόγω τραυματισμού, είτε καρτών μείνει εκτός, τότε είναι πολύ δύσκολο ο 2ος να μπει στο παιχνίδι, καθώς του λείπουν και είναι παγωμένος, μπαίνει σαν «ξένος» στον αγωνιστικό χώρο. Ένας τερματοφύλακας πιάνει ρυθμό από τα παιχνίδια».

«Ωραία εμπειρία ο τελικός αλλά πήγε να εξελιχθεί σε τραγωδία»

Για την συμμετοχή στον τελικό του Ατρομήτου:

«Αρχικά θέλω να πω πως για εμάς το κύπελλό παραλίγο να μας στοιχίσει και τον υποβιβασμό στην Β’ Εθνική, γιατί θέλαμε πολύ να πάμε καλά στο κύπελλο και δώσαμε σε κάποια παιχνίδια μεγαλύτερη βάση στο κύπελλο και αποπροσανατολιστήκαμε από τον στόχο για μια καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Για τον τελικό προετοιμαστήκαμε πολύ καλά για αυτό το παιχνίδι. Αυτό που θέλαμε ήταν να χαρούμε αυτό το παιχνίδι και αυτήν την γιορτή του ποδοσφαίρου, με 60 χιλιάδες κόσμο, που για κάποιους μπορεί να μην υπάρξει ξανά η δυνατότητα να παίξεις είτε σαν προπονητής είτε σαν παίκτης να βρεθείς με τόσο κόσμος το γήπεδο. Είναι ωραία σαν εμπειρία, αλλά τελικά η γιορτή πήγε να εξελιχθεί για εμάς  σε μια τραγωδία (!) και δεν μιλάω μόνο για τον αγωνιστικό χώρο και τις οικογένειες μας που κινδύνεψαν στις εξέδρες. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που βλέπουμε στα γήπεδα και τα κοροϊδεύουμε, αλλά τελικά τα ζήσαμε. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Πριν καν τελειώσει το παιχνίδι, είχε 9 λεπτά ακόμη, αν και δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτα στο παιχνίδι, το να έρχεσαι στο 1 μέτρο με 2-3 χιλιάδες κόσμο…δεν ξέραμε τι να κάνουμε να φύγουμε ή να τρέξουμε ή να βοηθήσουμε τους δικούς μας στην εξέδρα. Για εμένα φταίει η διοργανώτρια αρχή και η διαιτησία. Δεν μπορεί να γίνεται ένα παιχνίδι και γύρω από το γήπεδο να υπάρχει τόσος κόσμος. Να κάνουμε επίθεση και να μπαίνουν μέσα και να φτύνουν τους παίκτες. Ίσως δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει το παιχνίδι. Βέβαια η νίκη της ΑΕΚ και η κατάκτηση του κυπέλλου ήταν πέρα για πέρα δίκαιη, αλλά σε κάθε περίπτωση όσα έγιναν δεν χρειαζόντουσαν. Με το που μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, εμάς δεν μας πείραξαν, αλλά κινήθηκαν προς την εξέδρα και πετούσαν φωτοβολίδες! Πήγαμε εμείς να κάνουμε ασπίδα για τις οικογένειες μας, ενώ υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ και απλά κοιτούσαν. Ο Στέλιος Σφακιανάκης γυμνός από την μέση και πάνω, έπιασε από τον χέρι κάποιους από τα ΜΑΤ και τους παρακαλούσε να βοηθήσουν! Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις…Υπήρχαν βέβαια και φίλοι της ΑΕΚ, οι περισσότεροι μάλιστα γιούχαραν τους λίγους ανεγκέφαλους για τα γεγονότα».

Τέλος σχολίασε την απόφαση τιμωρίας του Ατρομήτου:  «Όσον αφορά δε την απόφαση της τιμωρίας, μας έβαλαν στο ίδιο καζάνι με την ΑΕΚ. Και στο οικονομικό πρόστιμο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ συν 65 χιλιάδες, αλλά και 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Μπορεί να έχει συνέπειες ο σύλλογος και στα διαρκείας. Μπορεί το 1ο παιχνίδι του χρόνου να είναι με τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Παιχνίδια που θα γέμιζαν το γήπεδο, Κρίμα».

Μουντάκης: «Τιμή μας που ήρθε στο καμπ ο Μαλιαρίτσης»

Ο διοργανωτής του καμπ Γιώργος Μουντάκης αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στον Παναγιώτη Μαλιαρίτση, τον οποίο όπως αποκάλυψε είχε προπονητή τερματοφυλάκων στον Φωστήρα:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη Μαλιαρίτση, ο οποίος μας έκανε την τιμή, άφησε την οικογένεια του και ήρθε για 3 μέρες στα Χανιά. Όσον αφορά το καμπ, τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι συμμετοχές, κάτι που μας ικανοποιεί και μας κάνει πιο υπεύθυνους για την δουλειά μας. Σήμερα (Τετάρτη), θα υπάρχει μια πρώτη γνωριμία, θα πούμε κάποια πράγματα για την θέση του τερματοφύλακα και αργότερα θα ξεκινήσει την προπόνηση, η οποία περιλαμβάνει το πρόγραμμα νευρομυϊκή συναρμογή, η οποία είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τα βήματα του τερματοφύλακα. Την Πέμπτη θα έχουμε την προπονητική μονάδα της ταχυδύναμης, καθώς χωρίς την έκρηξη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε αυτήν την θέση. Την Παρασκευή θα έχουμε ένα στυλ παιχνιδιού ανάμεσα στους τερματοφύλακες» ενώ συνέχισε λέγοντας:  «Τον Παναγιώτη τον γνώρισα στον Φωστήρα, όπου τον είχα σαν προπονητή τερματοφυλάκων το 2006-7, όπου είχαμε και την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Είχαμε σπουδαία ομάδα και πολύ καλό προπονητικό τιμ, πολυτέλεια τότε για την Δ’ Εθνική. Ο Παναγιώτης ήταν ο 1ος μου προπονητής τερματοφυλάκων και πήρα τα πρώτα μου ερεθίσματα από τον Παναγιώτη στην προπονητική, έχουμε την ίδια φιλοσοφία. Άλλωστε λένε πως με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις».

 

Λευτέρης Αντωνακάκης

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook