Τελευταία ενημέρωση: 17:15

Άναψε το «πράσινο φως» για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Β’ στην Μαλάξα, με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την οποία δίδεται η έγκριση για το σημαντικότατο αυτό έργο που αναμένεται να συνεισφέρει κατά πολύ στην επιχειρηματικότητα του Ν.Χανίων.

Στην απόφαση, την οποία παρουσιάζει το Flashnews.gr, αναφέρεται πως δίδεται η «έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Β’ στη θέση Κοπρανά / Τοπική Κοινότητα Μαλάξας Δήμου Χανίων».

Ως Εταιρεία Ανάπτυξης του Πάρκου, ορίζεται η εταιρεία. «Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων Α.Ε.».

Η εταιρεία αυτή συστάθηκε το 2010 με μετόχους το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (συγκεντρώνει το 30% των μετοχών), την εταιρεία «Κρητικά Ακίνητα» (με 40%) και τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Γερουλάκη (με 30%).

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Γιάννης Μαργαρώνης, σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr σημείωσε ότι η έγκριση αυτή, που ήρθε μετά από πολύ καιρό, αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και δείχνει ότι το κράτος βλέπει σοβαρά αυτην την επένδυση.

"Από εδώ και πέρα αναλαμβάνουμε εμείς το βάρος να βρούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία αυτά, που θα μας οδηγήσουν στην υλοποίηση του έργου. Τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να είναι το καινούριο ΕΣΠΑ ή ένα πρόγραμμα τύπου Jessica, για το οποίο ήδη έχει γίνει κάποια προεργασία και κάποιες κινήσεις", σημείωσε ο κ. Μαργαρώνης μιλώντας για τις προκλήσεις που ανοίγονται μετά την υπογραφή της ΚΥΑ προσθέτοντας ότι:

"Το έργο θα είναι πολύ καλό για τους βιοτέχνες των Χανίων. Αυτό που θα ευχηθούμε για τότε, είναι να υπάρχει ένα καλό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων ώστε να δώσουν ικανοποιητικά χρηματοδοτικά κίνητρα στους βιοτέχνες να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους",
κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης.

Η ΚΥΑ και η σημασία της επένδυσης

Καθοριστικές για την έκδοση της ΚΥΑ με την οποία εγκρίνεται η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου, ήταν η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και – κυρίως – η αποδοχή της Πολεοδομικής μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, τον περασμένο Αύγουστο.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων θα δημιουργηθεί σε δημόσια έκταση σχεδόν 515 στρεμμάτων, η οποία το 2012, με απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης παραχωρήθηκε κατα κυριότητα στην «Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων ΑΕ» με τίμημα περίπου 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο το ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ Χανίων ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός επενδύσεων είναι 12-14 εκ. ευρώ (έργα υποδομής) και 598 εκ. ευρώ (2014-2034) ή Μ.Ο. ετήσιων επενδύσεων 29,9 εκ. ευρώ. 

Είναι ένα project που σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, έρχεται να καλύψει μια αναγκαιότητα του επιχειρηματικού κόσμου των Χανίων και να δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο.

Δείτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook