Άκαρπες είναι μέχρι αυτή την ώρα οι έρευνες των αρχών στα Ιμαλάια προκειμένου να βρουν αγνοουμένους από την ισχυρή χιονοθύελλα που έπληξε το Νεπάλ.

Οι νεκροί από την κακοκαιρία, που αποτελεί την χειρότερη καταστροφή στα ορειβατικά χρονικά της χώρας, ανέρχονται σε 32, ενώ περισσότεροι από 40 εξακολουθούν να αγνοούνται και 175 τραυματίστηκαν όταν παρασύρθηκαν από ασυνήθιστη για την εποχή χιονοθύελλα την Τρίτη στο ψηλότερο βουνό του κόσμου.
Ωστόσο οι υπόλοιποι πεζοπόροι, μεταξύ τους δεκάδες ξένοι, είναι σώοι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.
Δώδεκα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από απρόσιτα σημεία, ώστε διασώστες να κατεβούν και να ερευνήσουν περιοχές, ενώ στρατιώτες αναπτύχθηκαν και κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Τα συνεργεία διάσωσης επικεντρώνουν στο εξής την αποστολή τους στην περισυλλογή των σορών και ελικόπτερα του στρατού πετούσαν σήμερα πάνω από την ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα.
Μεταξύ των νεκρών είναι και 17 τουρίστες. 
\”Πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι πεζοπόροι στην περιοχή είναι σώοι\”, δήλωσε ο Μπινάι Ασαρία, της Ένωσης οργανώσεων Πεζοπορίας του Νεπάλ, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. \”Δεν έχουμε λάβει νέες κλήσεις για διασώσεις\”.
Σύμφωνα με την αστυνομία, 385 άνθρωποι συνολικά, ανάμεσά τους 180 ξένοι, είναι σώοι και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από την Τετάρτη από τις πληγείσες από τη χιονοθύελλα περιοχές.
Οι διασώστες ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν το πτώμα ενός νεπαλέζου αχθοφόρου, που είναι ο 32ος νεκρός. 
Η καταστροφή αυτή ήταν αιτία για να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Σούσιλ Κοϊράλα τη δημιουργία εθνικού συστήματος προειδοποίησης. 
Ο Κεσάβ Πάντεϊ, αντιπρόεδρος της Ένωσης οργανώσεων Πεζοπορίας δήλωσε ότι η χώρα δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό για να προειδοποιεί τους πεζοπόρους για τις κακές καιρικές συνθήκες. \”Δεν περιμέναμε μια τέτοια καταιγίδα τον Οκτώβριο αλλά ούτε έχουμε ένα σύστημα προειδοποίησης που να μας βοηθά να προετοιμαστούμε\”.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook