Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε σύσκεψη για την Νέα ΚΑΠ και τις συνέπειες στους Χανιώτες αγροτοκτηνοτρόφους και την οργάνωση του προγράμματος αγωνιστικής δράσης του επόμενου διαστήματος την Τετάρτη 22 Οκτώβρη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Επιπλέον οι αγροτικοί σύλλογοι Κάινας και πρώην δήμου Μύθημνας αποφάσισαν σε συνεδρίαση:

• Να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων για τη Σύσκεψη των Συλλόγων στις 22 Οκτώβρη στις 7 μ.μ στο εργατικό Κέντρο Χανίων, με κύριο θέμα τη Νέα Κ.Α.Π 2015-20, και τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα, και καλεί όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν.
• Επίσης να ανταποκριθούν και το κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για συμμετοχή στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο 1 Νοέμβρη στο Σύνταγμα στην Αθήνα, και καλεί όλους τους Αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν.
• Για τον καταροϊκό πυρετό: να χρηματοδοτήσει η περιφέρεια τους Δήμους να ψεκάσουν τα κουνούπια σε όλες τις εστίες τους, στάσιμα νερά, στάβλους, κοτέτσια, κλπ και να αποζημιωθούν όλα τα ζώα που θα ψοφήσουν ή θα σφαγούν.
• Καταγγέλλει το αντιλαϊκό κράτος και την κυβέρνηση για τα αγροτοδικία που συνεχίζονται ποινικοποιώντας τους αγροτικούς αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος:

"Πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο στην Λάρισα συνεδρίαση της διευρυμένης Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από περίπου 20 Νομούς και μπλόκα ανάμεσα τους και από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.
Την συνεδρίαση απασχόλησαν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Προβλήματα που θα χειροτερέψουν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η οποία σε βάθος χρόνου θα μειώσει περίπου 40% το ποσό των ενισχύσεων που λαμβάνουν σήμερα, θέτει νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες, παραμένει αποσυνδεδεμένη η ενίσχυση από την παραγωγή.

Η άγρια φορολόγηση των αγροτών από φέτος με 13% από το πρώτο ευρώ, τα χαράτσια και ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι πολύ χαμηλές τιμές ειδικά σε βασικά προϊόντα, μειώνουν δραστικά το αγροτικό εισόδημα, οδηγούν χιλιάδες αγρότες στην φτώχεια και τον αφανισμό.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις είναι μονόδρομος. Οι όποιες κατακτήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω σκληρών αγώνων, πολυήμερων μπλόκων, συγκρούσεων, κανείς δεν χάρισε τίποτε και ούτε υπάρχουν σωτήρες που θα έρθουν και θα δώσουν λύσεις πολύ περισσότερο όταν επί της ουσίας συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των αγροτικών Μπλόκων απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ το Σάββατο 1η Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Η ανεργία αφορά όλους. Χιλιάδες γιοί και θυγατέρες αγροτών και κτηνοτρόφων είναι άνεργοι. Η συμμετοχή οργανωμένα αγροτών και κτηνοτρόφων, Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και Αγροτικών Συλλόγων με αποφάσεις τους θα αναδείξουν για μια ακόμη φορά την οξύτητα και των αγροτικών προβλημάτων.

Αποφασίστηκε το επόμενο δίμηνο να πραγματοποιηθούν πανελλαδικές ημέρες δράσεις συντονισμένα σε κάθε περιοχή.
Στον ΕΛΓΑ απαιτώντας αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του, μείωση των υπέρογκων ασφαλίστρων, να ασφαλίζεται το σύνολο της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, να αποζημιώνεται στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου όποιος έχει πάθει ζημιά.

Στον ΟΓΑ για να απαιτήσουμε να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη όλων των αγροτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην σκεφτούν καν να υλοποιήσουν την επιδίωξη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων που οφείλουν στο ΟΓΑ, και επιδιώκουν με την συγκρότηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σε τράπεζες και εφορίες για τα χαράτσια, και μείωση των οφειλών των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

Να συνεχιστεί η δραστηριότητα στους κτηνοτρόφους διεκδικώντας άμεση και ουσιαστική αποζημίωση και προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό. Να δίνονται οι ενισχύσεις στον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι στους βοσκότοπους που με τον αποχαρακτηρισμό τους θα μειώσουν δραστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Μετά από αυτές τις πανελλαδικές δράσεις, θα υπάρξει νέα πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Γενάρη, θα εξετάσει την ως τότε δράση και θα αποφασίσει για την συνέχεια και την μορφή των κινητοποιήσεων διεκδικώντας να ανακόψουμε την επίθεση και να έχουμε κατακτήσεις που θα δώσουν ανάσες."