Πάντα οι εκλογές είναι μία ενδιαφέρουσα φάση και πολλές φορές αποτέλεσαν σημείο καμπής στην πορεία κάθε συλλογικότητας.
Με αφορμή τις εκλογές ( τις όποιες εκλογές) ακούμε τα πάντα από την αλλαγή εκ βάθρων σε όλα, από την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της προηγούμενης διοίκησης, μέχρι ότι «αν οι εκλογές άλλαζαν τα πράγματα θα ήταν παράνομες».
Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα και να δούμε ποιο είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο σήμερα και μάλιστα εν μέσω κρίσης.
Η χώρα μας και ολόκληρη η κοινωνία δεινοπαθεί, ο Πρωτογενής Τομέας ελέω επιδοτήσεων, ελεύθερης αγοράς, μνημονίων έχει διαλυθεί, η ύπαιθρος έρημη και γερασμένη, οι Γεωτεχνικοί άλλοι με «μπλοκάκι», άλλοι στην ανεργία και οι περισσότεροι να αγωνίζονται για την επιβίωση ανάμεσα στα ερείπια της κρίσης και της ισοπέδωσης των εργασιακών και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Το ΓΕΩΤΤΕ μέσα σε αυτή την κατάσταση, βρίσκεται στο περιθώριο, απαξιωμένο και αδύναμο, συνεχίζει την πτωτική του πορεία, που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια παρά τις λίγες φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν. 
Υποτίθεται ότι με βάση τον Νόμο 1474/84 αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο της Κυβέρνησης, όμως δεν εισακούεται από πουθενά και από κανένα(με εξαίρεση 2-3 περιπτώσεις και αυτό στα πλαίσια των γνωστών «πελατειακών σχέσεων»)
Υποτίθεται ότι αποτελεί την συλλογική εκπροσώπηση των Γεωτεχνικών, όμως μόνο το 15% των εγγεγραμμένων μελών συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές, αν αυτό αποτελεί το ενδεδειγμένο μέτρο σύγκρισης. 
Το ΓΕΩΤΕΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, γιατί έχει απαξιωθεί κατά κύριο λόγο από την επίσημη Πολιτεία, αλλά και εξ αιτίας δικών μας λαθών και πρακτικών των εκάστοτε πλειοψηφιών στις διοικήσεις του Επιμελητηρίου (που εμείς ψηφίσαμε), οι οποίες χαρακτηρίζονταν από συντηρητικές νοοτροπίες, παραγοντισμούς, συναλλαγές, προσωπικές φιλοδοξίες, συμβιβασμούς και ενίοτε κάποιες «ντουφεκιές στον αέρα» για «ξενέρωμα». 
Μετά από όλα αυτά τι κάνουμε σήμερα;
Το 1ο ΕΡΩΤΗΜΑ που πλανάται και πρέπει να απαντήσομε είναι:
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑΙ Η΄ ΟΧΙ;
Αν η απάντηση είναι ΟΧΙ , τότε δεν έχουν νόημα ούτε οι εκλογές ούτε η συζήτηση που γίνεται σήμερα. 
Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε τι ΓΕΩΤΕΕ θέλουμε αφού το σημερινό δεν μας ικανοποιεί; 
Η προσωπική μου απάντηση είναι ΝΑΙ 
Το ΓΕΩΤΕΕ μας χρειάζεται, πολύ περισσότερο σήμερα εν μέσω κρίσης, είναι απαραίτητος θεσμός τόσο για τον τόπο, όσο και για τον επαγγελματικό μας χώρο, αρκεί να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά με τις παρακάτω προϋποθέσεις :
1. Να εκπονηθεί με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των συναδέλφων όλων των κλάδων, μέσα από θεσμοθετημένες και συντεταγμένες διαδικασίες , ένα σταθερό, επιστημονικά τεκμηριωμένο ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ που θα περιλαμβάνει προτάσεις και θέσεις, που θα υποστηρίζουν διαχρονικά ένα ΑΕΙΦΟΡΟ κ΄ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ , που θα στηρίζεται στα εδαφοκλιματικά μας δεδομένα και πλεονεκτήματα, με στόχο την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ-ΕΠΑΡΚΕΙΑ υγιεινών και ασφαλών προϊόντων, με ικανοποιητικά εισοδήματα στους παραγωγούς, με σεβασμό στο περιβάλλον, στον Πολιτισμό, στις παραδόσεις μας και στον δημόσιο πλούτο.
2. Στο ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ προεξάρχουσα θέση πρέπει να έχει ο επιστημονικός ρόλος του Γεωτεχνικού, ως απαραίτητος, ουσιαστικός και αναντικατάστατος. 
3. Συνεχής αγωνιστική και ασυμβίβαστη στάση στην υπεράσπιση και κατοχύρωση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωτεχνικών
4. Το ΓΕΩΤΕΕ για να ανταποκριθεί επαρκώς στον ρόλο του πρέπει να αποκτήσει δημοκρατική οργάνωση δομή και λειτουργία, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των συναδέλφων, με θεσμική κατοχύρωση των συμμετοχικών διαδικασιών. Αυτό αφορά και την κεντρική λειτουργία και τα Περιφερειακά Παραρτήματα.
5. Το ΓΕΩΤΕΕ πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, προσωπικό και πόρους , που θα προέρχονται από θεσμοθετημένες τακτικές κρατικές χορηγήσεις, από τα μέλη του και από διάφορες άλλες διαφανείς εκδηλώσεις και δραστηριότητες
6. Απαιτείται Νομοθετική κατοχύρωση για όλα τα παραπάνω, με την άμεση ψήφιση ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ που θα διέπει την δομή , την λειτουργία και τον ρόλο του ΓΕΩΤΕΕ, που θα ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα και θα κατοχυρώνει επίσης την «σύμφωνη γνώμη» του ΓΕΩΤΕΕ όπου απαιτείται και όχι απλώς την γνώμη όπως είναι σήμερα ( η οποία στην συνέχεια πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων )
Το 2ο ΕΡΩΤΗΜΑ που επίσης που πρέπει να απαντήσομε είναι :
ΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ;
Η απάντηση κατά την γνώμη μου είναι ΟΧΙ, αν μοιάζουν με τις προηγούμενες Εκλογές. 
Αν θέλουμε η απάντηση να είναι ΝΑΙ, πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε την αλήθεια και να κάνουμε την δικιά μας ειλικρινή αυτοκριτική, αν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε φταίμε και εμείς.
Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, γιατί αν παραμείνουμε άβουλοι, αμέτοχοι ή στην καλύτερη περίπτωση στην λογική της ανάθεσης και της εκ του μακρόθεν και πολλές φορές της αφ΄ υψηλού κριτικής, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. 
Αν θέλουμε λοιπόν η απάντηση να είναι θετική στο παραπάνω ερώτημα, νομίζω ότι χρειάζονται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Να υπάρχει πολύ μεγάλη έως πρωτοφανής συμμετοχή στις εκλογές (υπάρχουν 35000 γεωτεχνικοί περίπου στη Ελλάδα και 2000 περίπου στην Κρήτη) 
2. Να γίνει η σωστή επιλογή των κατάλληλων και ικανών συναδέλφων, πού θα αναδείξουν ένα ισχυρό, χρήσιμο, αγωνιστικό, ασυμβίβαστο ΓΕΩΤΕΕ 
3. Να διασφαλίσουμε με τις επιλογές μας και την προσωπική μας στάση την επόμενη μέρα στο ΓΕΩΤΕΕ, με συμμετοχή, διάθεση για πολλή δουλειά, με δημιουργική κριτική και δημοκρατικό έλεγχο, με ενεργή στήριξη για την υλοποίηση των συλλογικών μας αποφάσεων

Γιώργος Αποστολάκης

Γεωπόνος
Υποψήφιος για το ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ στο Πανελλαδικό ψηφοδέλτιο της Παράταξης «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook