Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι κύριοι δείκτες του αμερικανικού (και όχι μόνο) χρηματιστηρίου έχασαν σχεδόν 10% ενώ κάποιες εταιρείες είχαν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.

Όταν η αγορά συμπεριφέρεται έτσι, συνήθως η απόφαση που λαμβάνει ένας επενδυτής είναι να πουλήσει. Η βασική αρχή των επενδύσεων είναι να αγοράζεις φθηνά και να πουλάς ακριβά αλλά κάποιες φορές οι συνθήκες είναι εναντίον.

Όταν συμβαίνει sells off στην αγορά, όπως αυτό των τελευταίων ημερών, το ένστικτο του επενδυτή του λέει να πουλήσει για να μην χάσει παραπάνω και όταν η αγορά πηγαίνει καλύτερα, όπως στην αρχή του χρόνου, τότε το ένστικτο του επενδυτή, του λέει να αγοράσει για να επωφεληθεί από το ανοδικό momentum.

Στην πραγματικότητα η σωστή επένδυση πρέπει να γίνεται ανάποδα. Το απόλυτα λάθος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι να πανικοβληθεί κάποιος από την πτώση των μετοχών και να πουλήσει. Στην πραγματικότητα είναι μια ευκαιρία για να επενδύσει κάποιος στις αγαπημένες του μετοχές, ακόμα φθηνότερα.

Για παράδειγμα στην οικονομική κρίση του 2008-2009, όπως αναφέρει ο Matthew Frankel, διευθύνων σύμβουλος στο Levine Leichtman Capital Partners Inc., όταν η αγορά σημείωνε συνεχή πτώση και δεν φαινόταν καν που θα σταματήσει, αν κάποιος αποφάσιζε να αγοράσει μετοχές, θα είχε σήμερα ένα πολύ σημαντικό κέρδος.

Μερικά παραδείγματα είναι οι μετοχές της Wells Fargo που τότε κόστιζαν 8 δολάρια και τώρα αξίζουν 48 ή της Microsoft που στην οικονομική κρίση είχαν πέσει 15 δολάρια και τώρα έχουν 43. Άλλο παράδειγμα είναι η Caterpillar που από 22 δολάρια έφτασε να έχει σήμερα 93 δολάρια στη μετοχή.

Και αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα.

Ο γκουρού του να αγοράζει φθηνά εταιρείες και να βγάζει κέρδος είναι ο Warren Buffett. Στην πραγματικότητα ο Buffett λατρεύει να πέφτει η αγορά. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC είχε αναφέρει πως όσο πέφτει η αγορά, τόσο πιο πολύ θέλει να αγοράζει. Όπως λέει δεν τον νοιάζει γιατί πέφτουν οι αγορές αφού συνήθως δεν έχει να κάνει η πτώση με τις εταιρείες.

Ο Warren Buffett, αγοράζει εταιρείες που αναμένεται να υπάρχουν και τα επόμενα 50 χρόνια και για τον λόγο αυτό δεν τον ενδιαφέρει και πολύ ο λόγος που πέφτει η αγορά, αφού αυτό θα αλλάξει κάποια στιγμή.

Στην πραγματικότητα κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο Buffett έκανε κάποιες από τις καλύτερες επενδύσεις του που του έδωσαν κέρδος πολλών χρημάτων.

Μεταξύ 2008 και 2011, ο Buffett επένδυσε σε blue chip όπως τις Goldman Sachs, Bank of America, Mars, General Electric και Dow Chemical συνολικά 25 δισ. και κέρδισε 10 δισ. δηλαδή είχε επιστροφή 40% μόλις μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο S&P 500 έκλεισε με 11 αρνητικές χρονιές τα τελευταία 50 χρόνια και αυτό που πρέπει να κάνει ένας επενδυτής, σύμφωνα με τον Matthew Frankel είναι να μην πουλά στην πτώση αλλά να αγοράζει σε χαμηλή τιμή, αφού μακροπρόθεσμα αυτή η τακτική θα το οδηγήσει σε κέρδος.

Ο Matthew Frankel κατέχει μετοχές της Bank of America ενώ το Motley Fool προτείνει Bank of America, Goldman Sachs, και Wells Fargo ενώ κατέχει μετοχές της Bank of America, General Electric, Microsoft και Wells Fargo.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook