Τις χιλιάδες έχουν αγγίξει οι κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος στον νομό Λάρισας που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με τη ΔΕΗ να έχει κυριολεκτικά σηκώσει τα ...χέρια ψηλά προσπαθώντας να τις εντοπίσει με αντιπαραβολές παλαιότερων λογαριασμών κατανάλωσης.

Στο αστυνομικό δελτίο, συχνά-πυκνά, είναι τα κρούσματα που αναφέρονται και που παραπέμπονται στο αυτόφωρο, καθώς ο νόμος είναι αυστηρός.

Τον τελευταίο καιρό πραγματική θραύση κάνει ένας ειδικός ...μαγνήτης -που με όχι ευκαταφρόνητο αντίτιμο πωλούν επιτήδειοι- και ο οποίος ακινητοποιεί τον κλασικό ρότορα του μετρητή του ρολογιού με αποτέλεσμα αυτός να μην καταγράφει μονάδες. Το αποτέλεσμα του μαγνήτη που τρελαίνει τα ρολόγια, τρελαίνει επίσης και το λογιστήριο της ΔΕΗ που όμως δεν μπορεί να αποδείξει την ρευματοκλοπή, εντοπίζοντάς τη μόνο ...στατιστικά, συγκρίνοντας παλαιότερους λογαριασμούς.

Χάνουμε μια μισθοδοσία

Χρόνια στην Επιχείρηση, από τους παλαιότερους εν ενεργεία τεχνικούς και πρόεδρος της ΕΤΕ-ΔΕΗ ο κ. Ιωάννης Λαδάς θα μας πει μιλώντας για όλα αυτά που είναι πρωτόγνωρα: «Πράγματι, από το 2009 και μετά που ήλθε η οικονομική κρίση, οι ρευματοκλοπές σε επίπεδο νομού είναι σε έξαρση και έχουν φθάσει στις χιλιάδες. Πρώτα αυτοί που έκλεβαν ρεύμα ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα και τους ξέραμε καλά. Τώρα δυστυχώς δύσκολα εντοπίζονται καθώς το τεχνικό προσωπικό έχει λιγοστέψει κατά 70 περίπου άτομα και οι τεχνικοί από 150-170 που ήμασταν σε επίπεδο νομού, σήμερα δεν ξεπερνούμε τα 30 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο που έχουμε από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, από τις χαμένες κιλοβατώρες θα έβγαινε άνετα η μισθοδοσία του προσωπικού όλης της χώρας, δηλαδή ένα ποσό των 720.000 ευρώ τον μήνα! Παλιά είχαμε ένα δύο άτομα να εντοπίζουν τις υποκλοπές και τώρα κανέναν. Παλιά έκλεβαν ρεύμα συνήθως κάποιοι ρομά, και 4- 5 άλλοι επιτήδειοι, ενώ τώρα κλέβουν και οι... νοικοκύρηδες υπεράνω πάσης υποψίας, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Συνήθως τρυπάνε τους μετρητές, και χρησιμοποιούν μαγνήτες ενώ έχουμε πολλά περιστατικά σε πολυκατοικίες που κλέβουν ρεύμα από τα κοινόχρηστα. Βέβαια όλα αυτά είναι επικίνδυνα για όσους δεν γνωρίζουν γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας και ενός θανατηφόρου ατυχήματος. Εμείς, ζητάμε τη ριζική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που αποστερεί χρήματα από τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα η επιχείρηση να εμφανίζει από απλήρωτους λογαριασμούς και ρευματοκλοπές ελλείμματα της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ».

Οι μέθοδοι

Εκτός από τους ...ερασιτέχνες ηλεκτρολόγους, τους εμπειροτέχνες ή τους Ρομά, σε παρεμβάσεις ρευματοκλοπών εμπλέκονται συχνά και σπείρες ηλεκτρολόγων που υπόσχονται χαμηλές καταναλώσεις στις επιχειρήσεις, με ειδικές μεθόδους ρευματοκλοπής. Οι σπείρες αυτές, σύμφωνα με ειδικούς, ενδέχεται να έχουν και συνεργούς...

Η ΔΕΗ προβαίνει συνεχώς σε έκτακτους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, παρακολουθεί στενά και καταγράφει τις μετρήσεις σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία παραβιάσεων. Οι μεγάλοι καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο δίκτυο τηλεμέτρησης και ελέγχονται απευθείας από τα κεντρικά των Αθηνών. Ακόμα αναμένεται εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής και αντικατάσταση των παλαιών με «έξυπνους» μετρητές νέας γενιάς. Οι νέοι μετρητές θα διαθέτουν εξειδικευμένο λογισμικό που επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών, όπως διάφορες μεταβλητές ενέργειας, καταγραφή χρήσης σε πολλαπλές ταρίφες τιμολόγησης, ακόμη και πληροφορίες σχετικά με τυχόν προσπάθειες υποκλοπής ρεύματος.

Ήδη έγινε διαγωνισμός για την προμήθεια των πρώτων 40.000 ηλεκτρονικών μετρητών νέας γενιάς, αξίας 2,6 εκ. ευρώ και η αντικατάσταση των παλιών ρολογιών αναμένεται ν' αρχίσει μέσα στο 2015. Η ρευματοκλοπή γίνεται κυρίως από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, οι οποίοι ζητούν μέχρι 200 ευρώ για να παρέμβουν στη σύνδεση του σπιτιού. Η κυριότερη μέθοδος που ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι είναι η επιβράδυνση της ροής του μετρητή με αφαίρεση κάποιων εξαρτημάτων του μετρητή και κατά συνέπεια η αλλοίωση των ενδείξεων. Με τη μέθοδο αυτή δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα ο δράστης, αφού ο μετρητής δουλεύει και απλώς καταγράφει μειωμένη κατανάλωση.

Μια άλλη μέθοδο που ακολουθούν κάποιοι εμπειροτέχνες είναι η «μπαϊ -πας» παροχή, δηλαδή η προσθήκη ενός καλωδίου ώστε το ρεύμα να πηγαίνει στο νοικοκυριό απευθείας, χωρίς να περνάει από τον μετρητή. Επίσης, άλλοι συνδέουν απευθείας το σπίτι με τη γραμμή της ΔΕΗ και βάζουν ό,τι καλώδια βρίσκουν και τα πιάνουν στη γραμμή της με γάντζους πράγμα που είναι «κίνδυνος - θάνατος».

εφημερίδα Ελευθερία