Η Λιθουανία θα είναι σε θέση σύντομα να αντεπεξέρχεται χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μόλις τεθεί σε λειτουργία ο τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη χώρα, κάτι που θα σημάνει την χάραξη ενός νέου ενεργειακού χάρτη για τις χώρες της Βαλτικής, όπως δήλωσε η πρόεδρος της χώρας αυτής, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Ο πλωτός τερματικός σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι Κλάιπεντα σχεδιάζεται να αρχίσει να λειτουργεί την 27η Οκτωβρίου, τερματίζοντας το μονοπώλιο της ρωσικής εταιρείας Gazprom και την απομόνωση της Λιθουανίας από τη διεθνή αγορά αερίου. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές του σταθμού στις αρχές του 2015.

Η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου με δεξαμενόπλοια όχι μόνο θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Λιθουανίας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και θα μεταμορφώσει τη σχέση της χώρας με την Ρωσία, υπογράμμισε η Γκριμπαουσκάιτε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Αυτό θα μας δώσει σημαντική διαπραγματευτική ισχύ και ελευθερία στη λήψη αποφάσεων… Κανένας δεν θα είναι σε θέση να μας εκβιάσει ή να μας αναγκάσει να πληρώσουμε μια υψηλή τιμή για πολιτικούς λόγους», είπε. «Και αυτό αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα», πρόσθεσε η πρόεδρος της Λιθουανίας.

Η Λιθουανία θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο για τα 3 εκατομμύρια των πολιτών της χώρας, αλλά και να προμηθεύει με αέριο τις γειτονικές της χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική: τη Λετονία και την Εσθονία.

«Δεν θα έχουμε πλέον εξάρτηση από τις προμήθειες της Gazprom. Σε περίπτωση που υπάρξουν προσκόμματα στον εφοδιασμό, ο σταθμός μας θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει περίπου το 90% των αναγκών και των τριών βαλτικών χωρών σε φυσικό αέριο», υπογράμμισε η πρόεδρος της Λιθουανίας.

Η σύμβαση της χώρας με την Gazprom λήγει στο τέλος του 2015.

Ο σταθμός θα έχει δυνατότητα να προμηθεύει 4 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, ενώ η συνολική κατανάλωση των τριών κρατών της Βαλτικής δεν ξεπερνά τα 5 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως. Για να προμηθεύει τις γειτονικές της χώρας, η Λιθουανία όμως πρέπει να αναβαθμίσει το δίκτυο των αγωγών της ως τη Λετονία, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015.

Σε πρώτη φάση η Λιθουανία σχεδιάζει να αγοράζει 0,54 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ώστε να καλύπτεται περίπου το 25% των αναγκών της, από τη νορβηγική Statoil.

«Θα συνάψουμε μια συμφωνία με την Gazprom μόνο εάν η εταιρεία αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνει τις τιμές της, εάν προσφέρει μια (ευνοϊκή) τιμή άμεσης παράδοσης και εάν ανταγωνίζεται ισότιμα με τις άλλες εταιρείες στη αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε η Γκριμπαουσκάιτε.

Σε περίπτωση που η Gazprom διακόψει τον εφοδιασμό της Λιθουανίας με φυσικό αέριο η Λιθουανία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει περισσότερα φορτία ΥΦΑ άμεσης παράδοσης και θα αποθηκεύει ποσότητες ικανές να αρκέσουν για έναν μήνα, πρόσθεσε.

«Έτσι πραγματικά δεν μας απασχολεί πια (το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου)… Δεν με ανησυχούν οι προμήθειες αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, τουλάχιστον για τη Λιθουανία», ανέφερε η πρόεδρος της χώρας.

Είπε επίσης ότι δεν ανησυχεί για την ασφάλεια του σταθμού.

«Οι άνθρωποί μας (σ.σ. στο λιθουανικό πολεμικό ναυτικό) εκπαιδεύονται μαζί με τις δυνάμεις της Νορβηγίας και του NATO. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά το ζήτημα αυτό και θα είμαστε προετοιμασμένοι» για κάθε ενδεχόμενο, σημείωσε η Γκριμπαουσκάιτε.

Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού της Λιθουανίας εκπαιδεύθηκαν φέτος ειδικά για την προστασία του σταθμού και των υποδομών φυσικού αερίου.

Μάλιστα, η Λιθουανία καλύπτει περί το 60% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω εισαγωγών -το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ- και επίσης εξαρτάται όσον αφορά τις εισαγωγές αυτές από τη Ρωσία. Η εξάρτηση αυτή θα μειωθεί όταν ποντιστεί ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς τάσης, χωρητικότητας 650 μεγαβάτ, μέσω του οποίου η χώρα θα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τη Σουηδία ως τα τέλη του 2015, όπως τόνισε η πρώην Ευρωπαία επίτροπος και νυν πρόεδρος της Λιθουανίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook