Σοβαρά εξετάζει το Υπουργείο  Δικαιοσύνης το ενδεχόμενο κατασκευής εξωτερικής περίφραξης στις καινούριες φυλακές της Αγιάς στα Χανιά, σύμφωνα με απάντηση του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου σε αναφορά του βουλευτή Χανίων της ΝΔ κ Κυριάκου Βιρβιδάκη.

Στην αναφορά του κ. Βιρβιδάκης κατέθεσε έγγραφο της Ένωσης Υπαλλήλων Εξωτ. Φρουράς Καταστημάτων Κράτησης Ν. Χανίων, το οποίο υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Ευτύχιος Κοπασάκης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αλέξανδρος Μωραΐτης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου. (δείτε εδώ).

Η κατασκευή της περίφραξης κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε στα χέρια του ο Υπουργός, για "λόγους προστασίας τόσο της δημόσιας περιουσίας όσο και της ιδιωτικής του προσωπικού του καταστήματος".

Με την κατασκευή της περίφραξης, όπως επισημαίνεται, "προστατεύεται το κατάστημα κράτησης από εξωτερικούς παράγοντες, θωρακίζονται σε μεγάλο βαθμό οι σκοπιές αφού λόγω της κατασκευής του καταστήματος υπάρχουν πολλά τυφλά σημεία μεταξύ των σκοπιων. Επίσης προστατεύονται και τα οχήματα των υπαλλήλων γιατί έτσι κλείνει και ο χώρος στάθμευσης.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως η κατασκευή της περίφραξης θα τοποθετηθεί και εξωτερική πόρτα στην κεντρική είσοδο, η οποία θα ελέγχεται από το θυρωρείο αλλά και προς τον περιμετρικό δρόμο του καταστήματος. Η δημιουργία της περίφραξης θα επέτρεπε στην Εξωτερική Φρουρά πεζά ή εποχούμενα περίπολα χωρίς την άμεση έκθεση σε κίνδυνο του προσωπικού φρουράς".


Στην απάντησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (δείτε εδώ) αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…κατόπιν των υπ’αριθμ. 7401/02-10-2014 και 69129/712/29-09-2014 εγγράφων της Δ/νσης του Κ.Κ. Κρήτη I και της ΔΥΕΦΚΚ αντίστοιχα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προβεί το συντομότερο δυνατόν στην εξέταση της δυνατότητας κατασκευής εξωτερικής περίφραξης στο εν λόγω Κατάστημα Κράτησης, αφού ληφθεί υπόψη και η σχετική έκθεση μελέτης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».

Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης (δείτε εδώ) διαβιβάζει έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων το οποίο υπογράφει η Προϊσταμένη κ. Ελένη Δοξάκη:

Στην απάντησή της η κ. Δοξάκη αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Μετά το με α.π. 1608/28-2-2014 έγγραφο του Δ/ντη Γεν. Καταστήματος Κράτησης Κρήτη 1 (Χανιά), η Υπηρεσία μας (Δ/νση Τεχνικών Έργων Περ. Ενότητας Χανίων), συνέταξε Τεχνική Έκθεση και Προϋπολογισμό για την κατασκευή εξωτερικής περίφραξης μήκους 800μ και ύψους 3,00μ στο νέο Κατάστημα Κράτης Κρήτη Ι – Χανίων, που βρίσκεται στην περιοχή της Αγυιάς.

Η αρμοδιότητα χρηματοδότησης του έργου είναι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προκειμένου να γίνει η δημοπράτηση και η επίβλεψη του έργου από εμάς θα πρέπει με την Απόφαση Έγκρισης χρηματοδότησης να οριστεί η Δ/νση Τεχνικών Έργων Περ. Ενότητας Χανίων ως Προϊσταμένη Αρχή και το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος ως Διευθύνουσα Υπηρεσία.

Μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από το αρχείο της Υπηρεσίας, δεν έχουμε ενημερωθεί για την έκδοση της σχετικής Απόφασης.»