Ζωντανά μεταδόθηκε από τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα του Καναδά η συνέντευξη Τύπου της καναδικής αστυνομίας (RCMP) με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Αστυνομίας Οττάβας Σαρλ Μπορντελό, του δημάρχου Οττάβας Τζιμ Γουότσον, του Ζιλ Μισό από την εθνική επιτροπή της καναδικής αστυνομίας (RCMP) και του υποπτέραρχου Κρίστοφερ Κόουτς, για τη δολοφονική επίθεση στο καναδικό Κοινοβούλιο.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Αστυνομίας Οττάβας τόνισε ότι οι επιχειρήσεις των καναδικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι αυτή την στιγμή και δεν προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τον αριθμό και την ταυτότητα των υπόπτων, καθώς και την εξέλιξη των γεγονότων λόγω των εν εξελίξει επιχειρήσεων.
Τόνισε ότι στις 9:52 το τηλεφωνικό κέντρο 911 της Αστυνομίας δέχθηκε κλήσεις σχετικά με πυροβολισμούς στο μνημείο των Πεσόντων, που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε, το θάνατο του στρατιώτη που βρισκόταν εκεί χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το όνομα του θύματος κ.α.
Επιπλέον ανέφερε ότι ο ύποπτος της επίθεσης είναι πλέον νεκρός και παρότρυνε του πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο πρωτεύουσας το επόμενο διάστημα λόγω των εν εξελίξει γεγονότων. Επιπλέον τόνισε ότι έχει ενεργοποιηθεί τηλεφωνική γραμμή καθώς και λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την παροχή στοιχείων από το κοινό που θα βοηθήσουν τις έρευνες.
Ο Ζιλ Μισό της εθνικής επιτροπής της καναδικής αστυνομίας (RCMP) τόνισε ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι αναγκαίες και διαθέσιμες υπηρεσίες της χώρας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών ασφαλείας που γνωρίζει η πρωτεύουσα Οττάβα και διαβεβείωσε το κοινό ότι τα στελέχη των υπηρεσιών ασφάλειας των καναδικών αρχών έχουν εκπαιδευτεί σε αντίστοιχα σενάρια όπως αυτό που εκτυλίχθηκε σήμερα στην Οττάβα.
Ο δημάρχος της Οττάβας Τζιμ Γουότσον τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μία τραγική και δυσάρεστη ημέρα όχι μόνο για την Οττάβα, αλλά και για ολόκληρη την χώρα και εξέφρασε τη συμπάθεια και την υποστήριξή προς την οικογένεια του στρατιώτη που έχασε τη ζώη του στο μνημείο των Πεσόντων.
Τέλος, ο υποπτέραρχος Κρίστοφερ Κόουτς εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του στρατιώτη, ενώ δεν προέβη σε ανακοίνωση στοιχείων αναφορικά με την ταυτότητά του λόγω των εν εξελίξει επιχειρήσεων.
Ύστερα από την ολοκλήρωση της ενημέρωσης ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους σχετικά με τα γεγονότα, ενώ οι απαντήσεις που ακολούθησαν ανέδειξαν την προσοχή με την οποία τα στελέχη των καναδικών αρχών χειρίζονται την υπόθεση (δεν δημοσιοποιήθηκε καμία πληροφορία σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων, την ταυτότητα των δραστών κτλ.) ενώ αποφεύχθηκε οποιασδήποτε συσχέτιση των σημερινών επιθέσεων ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και την χθεσινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ χωρίς να δοθεί πλήρης εικόνα για τα γεγονότα.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ ανέβαλε προγραμματισμένο, για σήμερα, ταξίδι του στο Τορόντο όπου θα συμμετείχε σε συμβολική τελετή απόδοσης του τίτλου του επίτιμου καναδού πολίτη στην Μαλάλα Γιουσαφζάι, λόγω των εξελίξεων στην καναδική πρωτεύουσα.
Η Οττάβα φιλοξενεί μικρό αριθμό ελληνικής κοινότητας σε σχέση με Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ και η Πρεσβεία της Οττάβας δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση για έλληνες τραυματίες/θύματα. Επιπλέον θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο χώρος του Κοινοβουλίου είναι επισκέψιμος από το κοινό/τουρίστες και ότι δεν υπήρξε κάποια αναφορά για την ύπαρξη έλληνα πολίτη στον χώρο που πραγματοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις.
Η Ελληνική Πρεσβεία της Οττάβας παρακολουθεί απο κοντά τις εξελίξεις στην Οττάβα και συμβουλεύει τους Ελληνες πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο της Καναδικής πρωτεύουσας όσο εξελίσσονται οι έρευνες και επιχειρήσεις της Καναδικής Αστυνομίας.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook