Όσο περισσότερα είναι τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, τόσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για τον τύμβο.
Επτά είναι οι κυριότερες απορίες που δημιουργούνται σύμφωνα με το «Έθνος».
1. Το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας εντοπίστηκε θαμμένο σε επίπεδο πιο κάτω από το μαρμάρινο κατώφλι του τρίτου θαλάμου. Πώς βρέθηκε εκεί;
Πρόκειται για το πλέον βασικό ερώτημα με βάση τα πρόσφατα ευρήματα. Πιθανότατα ευθύνονται τυμφωρύχοι. Το κεφάλι άλλωστε ζυγίζει 100 – 150 κιλά.
2. Θα βρεθεί το άλλο κεφάλι από τη δεύτερη -τη δυτική- Σφίγγα, που λείπει επίσης;
Η τελευταία ελπίδα γι\’ αυτό είναι η αποκάλυψη του δαπέδου, όταν φύγουν και από εκεί τα χώματα.
3. Το πώρινο δάπεδο του τρίτου θαλάμου είναι \”αναστατωμένο\”. Γιατί;
Η καθίζηση που παρατηρείται ίσως πρόκειται για κακοτεχνία στην κατασκευή, ενώ εκτιμάται ότι δε θα βρεθεί άλλη διακόσμηση.
4. Η μαρμάρινη θύρα είχε ανοίξει και κλείσει περισσότερες φορές από μία;
Στο μαρμάρινο κατώφλι αποκαλύφθηκαν ράγες για να ανοιγοκλείνει η πόρτα, στοιχείο που δείχνει ότι ήταν από την αρχή κατασκευασμένη για κάτι τέτοιο.
5. Υπάρχει τελικά το τέταρτο θύρωμα;
Οι ανασκαφείς πρέπει να κατέβουν κι άλλο, για να λυθεί το μυστήριο αν υπάρχει κι άλλος χώρος στον τέταρτο διαφραγματικό χώρο.
6. Τι άλλα ευρήματα αναμένονται;
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λείπει το κεφάλι της δυτικής Σφίγγας. Αναζητούνται ακόμη επίσης οι μαρμάρινες δοκοί της ψευδοροφής. Αναμένονται όμως ακόμη κτερίσματα, προσφορές στο νεκρό και η ίδια η σαρκοφάγος.
7. Είναι ο τάφος συλημένος;
Αν και οι απόψεις διίστανται, η Κατερίνα Περιστέρη επαναλαμβάνει συνέχεια ότι είναι ασύλητος, μιας και οι σφραγιστικοί τοίχοι εκτιμάται ότι έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταφής, προκειμένου να προστατευτεί ο τάφος.
Η αντίθετη άποψη έχει ως επιχειρήματα τις επιχωματώσεις σε άσχετα σημεία και τις καταστροφές που έχουν παρατηρηθεί στα ευρήματα που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook