Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, κατά την συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου του 2014 εξέτασε το προδικαστικό ερώτημα, που είχε υποβληθεί από κατώτερο ιταλικό δικαστήριο (της Φλωρεντίας), περί του εάν ο τρόπος με τον οποίο η Ιταλική κυβέρνηση είχε επιλέξει για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2012 είναι ή όχι συνταγματικός.

Έτσι σε απόφασή του την Τετάρτη 22/10, το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε, στον ανώτατο βαθμό, ότι οι διατάξεις του ιταλικού νομοθετικού διατάγματος του 2013, που εγγυώνται την ισχύ του προνομίου της ετεροδικίας, δεν έχουν εφαρμογή σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία το 2009 είχε προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης παραπονούμενη ότι, τα Ιταλικά δικαστήρια με το να επιτρέπουν την εκτέλεση της αποφάσεως του πρωτοδικείου Λειβαδιάς (του 1997) σε βάρος της – δίνοντας την δυνατότητα στα θύματα του Διστόμου να αποζημιωθούν μέσω της κατάσχεσης περιουσίας του Γερμανικού κράτους σε ιταλικό έδαφος - παραβιάζουν το προνόμιο της ετεροδικίας, δηλαδή τον κανόνα του διεθνούς δίκαιου που δεν επιτρέπει ένα κράτος να δικαστεί από τα δικαστήρια άλλου ξένου κράτους.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο κ. Αριστομένης Συγγελάλης, μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ανέφερε τα εξής:

"Η Ιταλική Δικαιοσύνη τιμά την παράδοσή της και αποδέχεται το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου ως υπέρτερο κάθε άλλης επιδίωξης. Αρνείται την ετεροδικία, δηλαδή την ιδιότυπη κρατική ασυλία, όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παράλληλα, επιτρέπει στους πολίτες που έχουν υποστεί τη ναζιστική θηριωδία και τις οικογένειές τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

Η Γερμανία ίσως καταλάβει τώρα ότι είναι προτιμότερο γι' αυτήν πεδίο αυτό της διμερούς διαπραγμάτευσης παρά αυτό των μη ελεγχόμενων απ' αυτήν δικαστικών αποφάσεων και να προσέλθει επιτέλους σε διάλογο με την Ελλάδα για την δίκαιη επίλυση του θέματος. Η ελληνική κυβέρνηση, τώρα που το κλίμα είναι πολύ ευνοϊκό, μετά και απ' αυτή την εξαιρετικά θετική απόφαση, οφείλει να θέσει επισήμως και χωρίς άλλη αναβολή το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία!

Τα πέτρινα χρόνια των οικογενειών των θυμάτων και των αντιστασιακών οργανώσεων, που πάλευαν μόνοι τους, χωρίς καμία υποστήριξη φαίνεται ότι αποτελούν πλέον παρελθόν. Ο συνεπής και δυναμικός αγώνας του κινήματος διεκδίκησης με μπροστάρηδες τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη και τον Μανώλη Γλέζο αποδίδει καρπούς. Ο αγώνας για δικαιοσύνη και αποζημίωση συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη, που δεν θ’ αργήσει!

Αγωνιζόμαστε κι αισιοδοξούμε, δεν θα ησυχάσουμε αν δεν δικαιωθούμε!"