Η Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα πως ένα ηφαίστειο στη νότια Ιαπωνία, που βρίσκεται μόλις 64 χλμ. από ένα πυρηνικό σταθμό, δείχνει σημάδια αυξημένης δραστηριότητας που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια μικρής κλίμακας έκρηξη και προειδοποίησε τον κόσμο να μείνει μακριά από την κορυφή.

Η προειδοποίηση έρχεται σχεδόν ένα μήνα αφότου ένα άλλο ηφαίστειο, το όρος Οντάκε, εξερράγη αιφνιδίως ενώ ήταν γεμάτο περιπατητές και ορειβάτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άνθρωποι. Ήταν η χειρότερη ηφαιστειακή καταστροφή που έχει συμβεί εδώ και σχεδόν 90 χρόνια στην Ιαπωνία.

Στο Ιογιάμα, ένα ηφαίστειο στο νοτιοδυτικό νησί Κιούσου, καταγράφονται μικρές δονήσεις και άλλες ενδείξεις αυξανόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας, ανάμεσα στις οποίες και μια δόνηση που διήρκεσε επτά λεπτά, δήλωσε ένας αξιωματούχος της διεύθυνσης ηφαιστείων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας.

\”Υπάρχει μια αύξηση στη δραστηριότητα που υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια έκρηξη μικρής κλίμακας, αλλά δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μεγάλης έκρηξης\”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το επίπεδο της προειδοποίησης για το ηφαίστειο έχει αυξηθεί από το χαμηλότερο δυνατό, στο δεύτερο χαμηλότερο, κάτι που σημαίνει πως η περιοχή γύρω από τον κρατήρα είναι επικίνδυνη, πρόσθεσε.

Το Ιογιάμα βρίσκεται στην ηφαιστειακά ενεργή οροσειρά Κιρισίμα και απέχει μόλις 64 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό Σεντάι της Kyushu Electric Power Co, την επαναλειτουργία του οποίου επιδιώκει η κυβέρνηση, παρόλο που η κοινή γνώμη παραμένει αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια μετά την κρίση στη Φουκουσίμα.

Επικριτές επισημαίνουν πως ο πυρηνικός σταθμός Σεντάι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από το όρος Σακουρατζίμα, ένα ενεργό ηφαίστειο που εκρήγνυται συχνά. Πέντε μεγάλες καλντέρες υπάρχουν επίσης στην περιοχή, η πλησιέστερη σε απόσταση 40 χλμ..

Το επίπεδο της προειδοποίησης για το ηφαίστειο Σακουρατζίμα βρισκόταν σήμερα στο 3, κάτι που σημαίνει πως ο κόσμος δεν πρέπει να πλησιάζει την κορυφή.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook