Μία από τις πολλές γερμανικές εταιρείες, που έχουν βρει έναν «πρωτότυπο» τρόπο για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, σε μια οικονομικά εύρωστη χώρα – Μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους σαν… συνδετήρες!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανία και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες μεγάλων εταιρειών, προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να διατηρούν τους εργαζόμενους εκτός συλλογικών συμβάσεων προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των εργαζομένων που ενισχύουν το κέρδος στις γερμανικές εταιρείες ενώ αυτόματα μειώνεται το κόστος εργασίας.

Η κατάχρηση του συστήματος, αφήνει απροστάτευτους και πολλές φορές ακόμα και απλήρωτους τους εργαζόμενους οι οποίοι υποχρεώνονται να παράγουν εργασία υπό μορφή σκλαβιάς!

«Δεν μπορούμε να δίνουμε υψηλούς μισθούς» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος γερμανικής εταιρείας λέγοντας ότι πρέπει να μειωθεί η κατάσταση του κόστους της εργασίας αφού ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.

Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες που ασχολούνται με την αυτοκινητοβιομηχανία, τα logistics και το εμπόριο «νοικιάζουν» τους εργάτες σαν να είναι σκλάβοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας Έλληνας εργάτης ο οποίος προσελήφθη σε ναυπηγείο της Ανατολικής Γερμανίας το περασμένο καλοκαίρι.

Ο άνδρας, μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg, περιγράφοντας την κατάσταση που έζησε.

«Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησα να δουλεύω στα ναυπηγεία του Βίσμαρ, κοντά στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Δούλευα επτά ημέρες την εβδομάδα, με δεκάωρη βάρδια, έμενα σε ένα άθλιο σπίτι και για δύο μήνες δεν με είχαν πληρώσει. Δεν είχα να φάω και κανείς δεν ενδιαφερόταν για μένα».

Ο Έλληνας εργαζόμενος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία και να πάει στην Ολλανδία, όπου όπως λέει, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα αφού πληρώνεται.

Η Gesamtmetall, η οργάνωση των εργοδοτών, δηλώνει ότι οι εταιρείες βοηθούν να βρίσκουν οι εργαζόμενοι, που αγγίζουν τα 37 εκατομμύρια, ασφαλείς θέσεις εργασίας ενώ τονίζει ότι δεν πρέπει να σταματήσουν την «ευελιξία» των εργοδοτών εξαιτίας μερικών «κακών αυγών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να υπάρχουν μερικά μαύρα πρόβατα ανάμεσα στους επιχειρηματίες, αλλά αυτά είναι πολύ λίγα. Υπό το φως των εκατοντάδων χιλιάδων των συμβάσεων που υπογράφονται κάθε μέρα, δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για να αναλάβουμε δράση» συμπληρώνει η Gesamtmetall.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων εκτιμά ότι οι θέσεις των εργατών που «νοικιάζονται» αυτές αποτελούν το 20 % του εργατικού δυναμικού σε ορισμένες εταιρείες.

Η Νάλες, ένα μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας, τόνισε πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να αποτυπώσουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά ακόμη και έτσι, τον επόμενο χρόνο θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα ομαλοποιεί την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να «πουλήσει» στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας μία υγιή οικονομικά Γερμανία, που είναι ο «παράδεισος» για κάθε εργαζόμενο είτε μέσα στη χώρα, είτε σα μετανάστης.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook