Η κυριαρχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων επισφραγίζεται στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας στις πρώτες κάλπες που στήθηκαν μετά την εξέγερση του Φεβρουαρίου. Τα exit poll θέτουν σε τροχιά κατάκτησης των περισσότερων εδρών το μπλοκ του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.
Exit poll της Rating Group Ukraine δίνει στο Μπλοκ Ποροσένκο ποσοστό 22,3%. Το Λαϊκό Μέτωπο του Αρσένι Γιάτσενιουκ ακολουθεί με 21.3%.
Σε δεύτερο exit poll, που διοργάνωσαν από κοινού τρεις εταιρείες ερευνών, το κόμμα του Ποροσένκο λαμβάνει ποσοστό 23%, το Λαϊκό Μέτωπο συγκεντρώνει 21,3% και ακολουθεί το επίσης φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αυτοάμυνα με 13,2%.
Μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως οι Ουκρανοί έδειξαν πως υποστηρίζουν το σχέδιό του για τερματισμό μιας αυτονομιστικής σύγκρουσης, για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τη φιλοδυτική πορεία του.
Αν και ηγούνται διαφορετικών κομμάτων, οι Πέτρο Ποροσένκο και Αρσένι Γιάτσενιουκ μοιράζονται το στόχο της προσέγγισης με τη Δύση και προωθούν μεταρρυθμίσεις με ζητούμενο να απομακρυνθεί η Ουκρανία από το χείλος της οικονομικής καταστροφής στη σκιά της κρίσης με την Ρωσία.
Το κόμμα του Πέτρο Ποροσένκο φαίνεται, βάσει των exit poll, να εξασφαλίζει οριακή νίκη χωρίς να συγκεντρώνει αυτοδυναμία.
Ωστόσο, η γενική επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων μπορεί να δώσει στον Ποροσένκο ισχυρή εντολή προκειμένου να επιδιώξει ένα σχέδιο για να τερματιστεί η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία και να πραγματοποιηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κάλπης θα δημοσιευτούν τη Δευτέρα.
Ένα κόμμα που σχηματίστηκε από συμμάχους του έκπτωτου, υποστηριζόμενου από τη Μόσχα, προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς φαίνεται πάντως απροσδόκητα να εισέρχεται στην ουκρανική Βουλή.
Περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Οι αυτονομιστές σχεδιάζουν να στήσουν τις δικές τους κάλπες στην περιοχή το Νοέμβριο. 
Στις κάλπες των ουκρανικών βουλευτικών εκλογών δεν έλαβαν επίσης μέρος οι κάτοικοι της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το Μάρτιο η Ρωσία για να ακολουθήσει η ανάφλεξη στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook